• Contact

Nederland in de top van beste pensioenlanden

1 oktober 2020

Nederlandse gepensioneerden hebben een behoorlijk goed en zeker pensioen. Dat is de conclusie van de Global Retirement Index 2020. Deze index zet Nederland op de vijfde plaats van landen met de hoogste pensioenzekerheid. Alleen IJsland, Zwitserland, Noorwegen en Ierland doen het beter. Vorig jaar stond ons land nog op de tiende plek. Frankrijk is dit jaar de hekkensluiter.

 

De Global Retirement Index is het resultaat van een jaarlijks onderzoek van de Franse vermogensbeheerder Natixis Investment Managers. Deze index brengt 5 cruciale risico's voor de pensioenzekerheid in beeld: recessie, rentetarieven, staatsschuld, klimaatverandering en inkomensongelijkheid. Hoe beter een land scoort op deze onderdelen, des te veiliger zijn de toekomstige pensioenuitkeringen. Naast het pensioenstelsel richt het onderzoek zich ook op de gezondheidszorg, het welvaartsniveau en de kwaliteit van leven. De stijging van Nederland in 2020 werd vooral veroorzaakt door verbeteringen op het gebied van gezondheid en levenskwaliteit.

Melbourne Mercer Global Pension Index

Een andere belangrijke pensioenindex is de Melbourne Mercer Global Pension Index. Deze focust puur op de nationale pensioenstelsels. In deze index wisselt Nederland al jaren stuivertje met Denemarken om de koppositie.