• Contact

ABP stemt tegen beloningsregels Ahold Delhaize

8 april 2020

Onder aanvoering van ABP heeft een groep grote Nederlandse beleggers zich uitgesproken tegen de beloning voor het topmanagement bij Ahold Delhaize. Wij vinden dat het supermarktbedrijf bij het bepalen van de beloning te weinig rekening houdt met duurzaamheid.

 

Ahold Delhaize – het moederbedrijf van Albert Heijn – heeft vorig jaar de beloningsregels veranderd. Sindsdien telt duurzaamheid nog maar voor 15% mee bij het bepalen van de beloning voor de lange termijn; eerder was dat nog 20%. Financiële prestaties hebben juist meer gewicht gekregen. ABP vindt dat Ahold Delhaize hiermee een verkeerd signaal geeft.

Eenzijdig duurzaamheidscriterium

ABP vindt het ook onjuist dat Ahold Delhaize maar één duurzaamheidscriterium heeft voor het vaststellen van de beloning, namelijk het aandeel van gezonde eigen merk producten in de totale verkoop van eigen merk voedingsproducten. “Voor ons als belegger is deze doelstelling vrijwel niet te controleren, want het is onduidelijk hoe ‘gezond’ wordt omschreven en gemeten”, zegt duurzaamheidsspecialist Alex Williams van onze vermogensbeheerder. 

Volgens ABP is het belangrijk dat de duurzaamheidsdoelen van Ahold Delhaize meetbaar en controleerbaar zijn. “Naast het aanbod van gezonde voeding zijn er andere en betere criteria om de duurzaamheidsprestaties van het bedrijf te meten. Zoals de totale CO2-uitstoot, energieverbruik, voedselverspilling en het aantal plastic wegwerptasjes.” In 2019 deelden de supermarkten van Ahold Delhaize wereldwijd ruim 3,2 miljard niet-herbruikbare tasjes uit.

Ook stem tegen herbenoeming

ABP bracht de tegenstemmen uit voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (AVA) van Ahold Delhaize, die vandaag is gehouden. Vanwege de coronacrisis was er geen fysieke bijeenkomst; vragen werden vooraf digitaal gesteld en er wordt uitsluitend elektronisch gestemd. 

Het afgelopen jaar voerde een groep beleggers onder aanvoering van ABP een aantal keren gesprekken met Ahold Delhaize over het beloningsbeleid. Nederlandse institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, werken op het gebied van goed ondernemingsbestuur samen binnen Eumedion. Wij vinden dat Ahold Delhaize onvoldoende heeft gedaan met ons commentaar. Daarom stemden we ook tegen herbenoeming van de voorzitter van de beloningscommissie in de Raad van Commissarissen.