• Contact

Veelgestelde vragen

Het Ministerie van Defensie heeft met de vakbonden voor Defensiepersoneel een akkoord bereikt over de nieuwe arbeidsvoorwaarden (CAO Defensie 2024). Daarin hebben ze onder meer afgesproken dat de salarissen stijgen. In januari 2024 stijgt uw UGM-uitkering daarom met 7%.

Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen over de verhoging per 1 januari 2024.

Uw UGM-uitkering gaat met 7% omhoog. Rond 19 januari 2024 krijgt u van ons een (digitale) betaalspecificatie waarop het bedrag staat dat u vanaf januari op uw bankrekening krijgt.

U ontvangt uw verhoogde UGM-uitkering vanaf januari 2024. Wij maken het geld over op 23 januari 2024.

De verhoging van de UGM-uitkering is het gevolg van afspraken die het Ministerie van Defensie en de vakbonden voor Defensiepersoneel in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2024 hebben gemaakt.

Dat kan. De Belastingdienst kijkt naar uw inkomen en bepaalt op basis daarvan hoeveel toeslag u krijgt. Door de verhoging(en) van uw UGM-uitkering heeft u meer inkomen. Daardoor kan het zijn dat u minder toeslag krijgt. Of dat voor u geldt, weten wij niet. Het hangt onder meer af van uw huur, uw leeftijd, met hoeveel personen u in één huis woont en uw totale inkomen. Dat verschilt dus per persoon. Kijk voor meer informatie over toeslagen en handige rekentools op de website van de Belastingdienst.

U vindt in MijnABP uw verhoogde UGM-uitkering vanaf 1 januari 2024. Ook krijgt u rond 19 januari 2024 een (digitale) betaalspecificatie. Hierin staat het bedrag dat u vanaf januari op uw bankrekening krijgt.

U krijgt de uitkering van de Uitkeringswet Gewezen Militairen (UGM) van het Ministerie van Defensie. U heeft hier recht op als u met leeftijdsontslag gaat. Met het Ministerie van Defensie hebben we afgesproken dat ABP zorgt voor de uitbetaling hiervan. Daarom ontvangt u van ons de betaalspecificatie en ziet u ons op uw bankrekening staan als afzender.

Hoe hoog uw UGM-uitkering is, hangt af van uw salaris en toelagen. Werkte u parttime? Dan hebben we daarmee rekening gehouden.

Nee. Een verhoging van uw pensioen bij ABP of een verhoging van uw UGM-uitkering staat los van elkaar: 

  • De verhoging van uw (opgebouwde) pensioen is een besluit van het bestuur van pensioenfonds ABP. Dit gaat over uw inkomen als u (straks) met pensioen bent. 

  • De verhoging van uw UGM-uitkering is het gevolg van een nieuwe CAO van Defensie. Dit gaat over uw inkomen nu. Als u met pensioen gaat, stopt de UGM-uitkering

Ja. Aan ABP betaalt u meer premie voor de opbouw van uw pensioen. Deze premie gaat omhoog vanaf 1 januari 2024 vanwege de hogere UGM-uitkering. Maar alleen als u op of na 1 januari 2024 recht op een UGM-uitkering heeft.

Ja. De verhoging van de UGM-uitkering heeft invloed op uw pensioen. U bouwt pensioen op over uw pensioengevend inkomen. Bij ABP is de UGM-uitkering hiervan een onderdeel. Als de uitkering omhoog gaat, bouwt u over een hoger bedrag pensioen op. Dit doet ABP vanaf 1 januari 2024. Wilt u meer weten over hoe uw pensioen opbouwt? Bekijk dan deze informatie.

Stuur ons uw vraag via e-mail op dit adres: brdugm@abp.nl

Op deze website vindt u meer informatie over de UGM-uitkering en over andere regelingen voor militairen.