• Contact

Wij kunnen uw pensioen in een keer betalen (afkopen)

U kunt uw pensioen niet in één keer laten betalen, aan iemand anders overdragen, er afstand van doen of als onderpand gebruiken. In bepaalde situaties kunnen wij uw hele pensioen wel in één keer betalen. Dat noemen we afkopen.

Download het pensioenreglement

question-step-a5a45c87f6
Waarover wilt u meer weten?
final-step-6aebad1107

Wanneer mogen wij pensioen in één keer betalen?

Is uw bruto pensioen hoger dan € 2 maar lager dan € 592,51 per jaar (2024)? Dan mogen wij uw hele pensioen in één keer aan u betalen. Op de volgende momenten betalen wij uw pensioen in één keer:

  • Als u overlijdt.
    We betalen dan het nabestaandenpensioen in één keer aan uw nabestaanden.
  • Als u uw pensioenleeftijd bereikt.
    We betalen dan uw ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen in één keer uit. Wij informeren u daarover. Wilt u niet dat wij dit in één keer betalen? Dan kunt u dat ons op dat moment laten weten.

Let op!

  • Betalen wij uw pensioen in één keer? Dan moeten we hiervan belasting af halen. Hoeveel dit is, staat in de wet. 
  • Hebben wij uw pensioen in één keer betaald? Dan krijgen u en uw nabestaanden daarna geen pensioen meer van ons.

Let op!

  • Is uw pensioen maximaal € 2 bruto per jaar? En is uw deelname aan onze pensioenregeling vóór 1 januari 2019 gestopt? Dan betalen wij uw pensioen in één keer. U krijgt hierover een brief van ons. Daarin staat wat u moet doen. Reageert u niet op die brief, dan vervalt uw pensioen.  

Let op!

  • Stopt uw deelname aan onze pensioenregeling op of na 1 januari 2019? Dan vervalt uw pensioen van maximaal € 2 bruto per jaar. Dat is wettelijk verplicht.
final-step-a8c8becb17

Hoe berekenen wij hoeveel we betalen?

Afkoopvoet
De afkoopwaarde berekenen wij op basis van de afkoopvoet. Uw leeftijd (in jaren en dagen) bepaalt de afkoopvoet voor uw ouderdomspensioen.

Bij het nabestaandenpensioen bepaalt de leeftijd van uw partner (in jaren en dagen) op het moment dat u overlijdt de afkoopvoet die we gebruiken. In Bijlage 1 Tabellenboek ziet u hoe we dat doen.

De afkoopwaarde berekenen we als volgt:

Waarde ouderdomspensioen x afkoopvoet ouderdomspensioen
Waarde partnerpensioen x afkoopvoet partnerpensioen
Waarde wezenpensioen x afkoopvoet wezenpensioen