Uitstel bedrag in 1 keer opnemen

Ingangsdatum naar 2023

Het wordt pas vanaf 1 januari 2023 mogelijk een deel van het pensioen in 1 keer op te nemen. Eerder was de ingangsdatum 1 januari 2022. Dit uitstel geeft pensioenfondsen de tijd om deze nieuwe keuzemogelijkheid goed te kunnen uitvoeren. Ook moet de exacte inhoud van de nieuwe keuzemogelijkheid de komende tijd nog verder worden besproken door de betrokken partijen. Zodra hier meer duidelijkheid over is informeren we u hierover.

Met deze regeling kan uw werknemer tot maximaal 10% van zijn opgebouwde ouderdomspensioen in 1 keer op zijn rekening gestort krijgen. Voor uw werknemer is het belangrijk te beseffen dat het opnemen van een bedrag in 1 keer betekent dat hij een lagere maandelijkse pensioenuitkering krijgt. Wat is voor u, als werkgever, belangrijk om te weten over een bedrag in 1 keer opnemen? We leggen het hieronder uit.

Uw werknemer mag straks zelf weten hoe hij het bedrag in 1 keer wil besteden

De mogelijkheid om een deel van het pensioenbedrag in 1 keer te laten uitbetalen, is een van de onderdelen van het nieuwe pensioenstelsel. Als uw werknemer hiervoor kiest, dan krijgt hij tot maximaal 10% van het opgebouwde ouderdomspensioen op zijn rekening gestort. Hij kan met dit bedrag bijvoorbeeld een deel van zijn hypotheek aflossen, maar hij kan er ook van op vakantie gaan. De besteding van dit bedrag in 1 keer is dus aan hem zelf.

Het kan gevolgen hebben voor de belasting

Een bedrag in 1 keer op de bankrekening kan wel gevolgen hebben voor de belastingaangifte en eventuele toeslagen die uw werknemer krijgt. Wat de effecten hiervan zijn, hangt onder andere af van de hoogte van het uitgekeerde bedrag in 1 keer en zijn persoonlijke situatie.

ABP kan nu nog geen bedragen noemen of berekeningen maken

Als de wetgeving en inhoud uiteindelijk definitief zijn vastgesteld, biedt ook ABP de mogelijkheid om vanaf 2023 een bedrag in 1 keer op te nemen. Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat het in de situaties van uw werknemers kan betekenen. We kunnen u dus nog geen berekeningen geven of voorbeeldbedragen noemen.

Kiezen tussen hogere uitkering of bedrag in 1 keer

Het is in het wetsvoorstel nog niet mogelijk om de keuzemogelijkheid voor een pensioenbedrag in 1 keer te combineren met de keuzemogelijkheid om eerst meer en later minder pensioen te ontvangen. Kiest uw werknemer dus ervoor eerst een hogere maandelijkse pensioenuitkering te ontvangen, bijvoorbeeld tot aan zijn AOW-leeftijd en vervolgens een lagere maandelijkse pensioenuitkering? Dan kan hij die keuze nog niet combineren met de keuze voor een bedrag in 1 keer.

Meer weten?

Wilt uw werknemer meer weten over een pensioenbedrag in 1 keer opnemen? Wijs hem dan op de overzichtspagina.

14-01-2021

Hulp nodig?