Straks een deel van het pensioen in 1 keer opnemen?

Een deel van het opgebouwde pensioen ineens opnemen. Waarschijnlijk kunnen werknemers die vanaf 2022 met pensioen gaan hiervoor kiezen. Zij krijgen dan tot maximaal 10% van het opgebouwde pensioen op hun rekening gestort. Het wetsvoorstel hiervoor werd begin september ingediend.

Uw werknemer mag met het geld doen wat hij wilt

De mogelijkheid om een deel van het pensioenbedrag ineens te laten uitbetalen, is een van de onderdelen van het nieuwe pensioenstelsel. Als uw werknemer hiervoor kiest, dan wordt het bedrag uitgekeerd op het moment dat hij met pensioen gaat. Hij mag dan zelf kiezen waaraan hij het geld besteedt.

Het kan gevolgen hebben voor de belasting

Het opnemen van een bedrag ineens betekent wel dat uw werknemer een lagere maandelijkse pensioenuitkering krijgt. Ook kan zo’n bedrag ineens gevolgen hebben voor de belastingaangifte. Wat de effecten hiervan zijn, hangt onder andere af van de hoogte van het uitgekeerde bedrag en de persoonlijke situatie van uw werknemer.

ABP kan nu nog geen bedragen noemen of berekeningen maken

Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, dan biedt ook ABP de mogelijkheid van een pensioenbedrag ineens. Op dit moment kunnen we nog geen berekeningen voor uw werknemers maken of voorbeeldbedragen noemen.

Kiezen tussen hogere uitkering of bedrag ineens

In het wetsvoorstel is het niet mogelijk om voor een pensioenbedrag ineens te kiezen in combinatie met een hogere maandelijkse pensioenuitkering. Bij die laatste krijgt uw werknemer een hogere pensioenuitkering tot aan zijn AOW-leeftijd. Hij moet dus kiezen of hij een bedrag ineens wilt of tijdelijk een hogere uitkering.

Wetsvoorstel moet nog behandeld worden in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel voor bedrag ineens nog behandelen en kan het nog aanpassen. Zodra we hier meer over weten, informeren wij u hierover.

13-10-2020

Hulp nodig?