Pensioenpluim voor gemeente Rotterdam

In mei kreeg de gemeente Rotterdam de ABP pensioenpluim voor haar inspanningen om werknemers pensioenbewuster te maken. Pensioenspecialist Edwin Rooimans geeft tips.

Vanaf 2019 deelt ABP niet meer jaarlijks de PensioenPluim Award uit, maar krijgen werkgevers een pluim als erkenning op en bevestiging van hun inzet op het gebied van pensioen.
Beleidsadviseur HR en Arbeidsvoorwaarden Edwin Rooimans ontving het certificaat uit handen van relatiemanager Jeroen Antonides.
Jeroen blikt terug: ‘Twee jaar geleden stond het onderwerp pensioenen nog op een laag pitje bij de gemeente. Vanwege de leeftijdsopbouw kwam toen het besef dat pensioen een belangrijk HR-instrument kan zijn.’ Edwin vertelt dat destijds de gemeentesecretaris het onderwerp op de agenda heeft gezet, omdat veel mensen geen idee hebben wat er in hun pensioenpot zit en wat ze daarmee kunnen. Toen vorig jaar werd besloten om geen generatiepact in te richten kreeg hij de opdracht om goede pensioenvoorlichting voor medewerkers op te tuigen.

Geleerd van ervaringen

Edwin heeft volgens Jeroen op korte termijn veel draagvlak weten te krijgen. Hij roemt ook zijn integriteit en hulpvaardigheid. ‘Leuk om waardering te krijgen voor je werk’ is de reactie van Edwin. ‘Het is natuurlijk fijn om te merken dat iets waar je hard voor hebt gewerkt niet onopgemerkt blijft. Tegelijkertijd wil ik graag de betrokkenheid van de relatiemanager noemen, want die is erg belangrijk voor ons geweest. Jeroen heeft me in contact gebracht met andere werkgevers en zo heb ik veel informatie gekregen. Daar heb ik ons eigen verhaal van kunnen maken.’

Klaar voor grotere uitrol

Als pensioenspecialist voerde Edwin sinds september 2018 al meer dan 200 gesprekken met collega’s. Op die manier heeft hij zijn werkwijze kunnen verfijnen. In samenwerking met ABP zijn onlangs zeven collega’s opgeleid die in dezelfde rol gestart zijn. De aanvragen voor gesprekken komen binnen op basis van een pilot bij één van de bedrijfsonderdelen, maar ook via-via en er wordt doorverwezen door bedrijfsmaatschappelijk werkers of andere HR-collega’s. ‘Zodra dat voor iemand relevant lijkt te zijn, opperen ze dat ze een afspraak voor een individueel pensioengesprek kunnen maken.’

De tips van Edwin

De belangrijkste tips van Edwin voor een goede uitrol van pensioenvoorlichting zijn: 

  1. We zijn voor alles onafhankelijk. Het is veilig om hier te komen.
    Pensioenspecialisten hebben geen werkgeversbelang maar zijn echt faciliterend.
  2. Breng de situatie goed in kaart, zodat jouw collega zelf een beslissing kan nemen.
    Een pensioengesprek is altijd maatwerk. Collega’s nemen hun Digid mee en we loggen samen in om alle bedragen uit MijnABP over te nemen. We maken geen berekeningen, maar brengen verschillende opties in kaart. We laten mogelijkheden zien waar mensen nog nooit van hebben gehoord, leggen verbanden, bijvoorbeeld met de hypotheeklasten of de AOW-leeftijd van de partner. De verschillende scenario’s naast elkaar leggen was een hele uitdaging, daarvoor heb ik zelf een heel overzichtelijke spreadsheet ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen thuis verder. Het effect is dat ze daarna meer regie nemen over hun eigen toekomst.
  3. Vraag altijd na het gesprek: Ben je tevreden? Vertel het je collega’s!
    De tamtam is belangrijk. Mensen worden niet gestuurd door hun managers (al dan niet met een verborgen agenda), maar ze komen omdat ze van hun collega’s horen dat zij een goed en nuttig gesprek hebben gehad. 

Wilt u meer weten over de inzet van pensioenambassadeurs of pensioenspecialisten? Neem contact op met uw relatiemanager of bel ABP Relatiebeheer (045 579 65 56).

Gemeente Rotterdam, gefeliciteerd met deze welverdiende pensioenpluim! Vanaf 2019 wordt de pensioenpluim meerdere keer per jaar toegekend. Misschien bent u de volgende…?

16-05-2019

Hulp nodig?