Het succes van de Noord-Hollandse levensfaseambassadeurs

De levensfaseambassadeurs van provincie Noord-Holland helpen met vragen over alle financiële keuzes tijdens je loopbaan.

Werknemers van de provincies worden sinds 2018 ondersteund door levensfaseambassadeurs. Zij helpen met vragen over alle keuzes die je tijdens je loopbaan kunt maken. Van sparen voor verlof of een sabbatical tot eerder met pensioen gaan. Samen met hun collega’s brengen de levensfaseambassadeurs alle mogelijkheden en de financiële effecten daarvan in kaart.

Collega’s helpen collega’s

In Noord-Holland zijn Angéla Koster en Ruben Eshuis voor twee jaar aangesteld als levensfaseambassadeur. Dit doen ze een halve dag per week, naast hun andere werk. Kant-en-klaar advies geven ze niet, maar ze hebben wel flink wat kennis en ervaring. Daarmee helpen ze hun collega’s de beste keuze te maken voor hun persoonlijke situatie.

Om van elkaar te leren, voeren ze de meeste gesprekken samen. En heel wat collega’s zijn al op gesprek geweest. Ze stellen de levensfaseambassadeurs uiteenlopende vragen. Over opleidingsmogelijkheden, verlof voor een studie of de financiële gevolgen van een sabbatical.

Pensioen als maatwerk

Ruben vindt het vreemd dat het onderwerp ‘pensioen’ niet zo leeft onder zijn collega’s. Hij maakt de vergelijking met een tv-abonnement: ‘Daar betaal je ook maandelijks voor. Gek genoeg bekijken mensen wel kritisch of dat niet goedkoper kan. Of dat het beter kan aansluiten bij hun wensen. Maar naar pensioen, dat vele malen duurder is, wordt nauwelijks omgekeken want ‘daar zorgt ABP wel voor’. Dat klopt natuurlijk, maar sluit het straks aan bij jouw wensen en omstandigheden? Dat vraagt om maatwerk, liefst zo vroeg mogelijk. Wij kunnen daarbij helpen.’

Doorslaggevend en vertrouwd

Er zijn ook collega’s die zich wel in hun pensioen hebben verdiept. Ook voor hen is een gesprek met de levensfaseambassadeurs nuttig. Bijvoorbeeld omdat zo’n gesprek de doorslag kan geven voor een bepaalde keuze.

Voor andere collega’s is het online pensioenoverzicht van MijnABP een drempel. Een persoonlijk gesprek met een collega voelt voor hen veel meer vertrouwd. En dan durven ze wel samen de mogelijkheden te verkennen om eerder of gedeeltelijk te stoppen met werken.

07-10-2019

Hulp nodig?