Het nieuwe pensioenstelsel: dit verandert voor u en uw werknemers

U zag het ongetwijfeld al op de televisie of in de krant voorbij komen: het nieuwe pensioenstelsel is weer een stap dichterbij. Afgelopen zaterdag gingen de vakbonden akkoord met de uitgangspunten. Hiermee zijn we goed op weg naar een moderner pensioenstelsel. Dat betekent zeker niet dat alles nu rond is. Want voordat het echt kan ingaan, moet er nog veel gebeuren. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel straks voor u en uw werknemers? Dit is wat we nu al weten.

Wat verandert er voor u?

  • De premie verandert minder vaak. Sociale partners kunnen afspreken hoe hoog de premie-inleg wordt, met een maximum van 33%. Dit maximum wijzigt afhankelijk van de rentes, maar naar verwachting niet jaarlijks. 
  • De hoogte van de pensioenen bewegen jaarlijks mee met de economie. Hierdoor kan het moeilijker worden om het moment van met pensioen gaan te plannen. Dit kan invloed hebben op uw strategische personeelsplanning. 
  • Mogelijk stellen werknemers die met pensioen willen u meer vragen, omdat keuzes maken waarschijnlijk moeilijker wordt.

Wat verandert er voor uw werknemers?

  • Het pensioenstelsel sluit straks beter aan bij werknemers die van baan veranderen of die een tijdje als zzp-er werken. De premie-inleg leidt meteen tot rendement en wordt toegevoegd aan de pensioenpot van uw werknemer. Het is niet meer zo dat een deel van de premie van jongeren wordt besteed om de pensioenopbouw van ouderen te financieren. 
  • Het pensioen gaat meebewegen met de economie. Als het goed gaat, merken uw werknemers dat in hun pensioenpot. En uw gepensioneerde werknemers zien dat eerder terug in hun pensioen dan nu. Zij profiteren beiden eerder van goede beleggingsresultaten, omdat fondsen een minder grote reservepot hoeven aan te houden. Maar: meebewegen betekent ook dat hun pensioen eerder omlaag gaat in minder goede tijden. De boodschap voor uw werknemers is dus dat, wanneer zij met pensioen zijn, hun pensioen ieder jaar verandert. 
  • Uw werknemers zien hoe groot hun pensioenpot is én welk pensioen zij in de toekomst kunnen verwachten bij een normale, slechte of goede economische situatie. Zo hebben zij een realistisch inzicht in hun pensioen.

Wat blijft hetzelfde?

De waardevolle uitgangspunten uit het huidige pensioenstelsel blijven behouden. We blijven samen pensioen sparen, samen risico’s delen en samen beleggen. Het is de verwachting dat het nieuwe stelsel uiterlijk in 2026 ingaat.

06-07-2020

Hulp nodig?