5 vragen over verlagen

Het verlagen van de pensioenen bij ABP komt erg dichtbij. In het derde kwartaal daalde de dekkingsgraad opnieuw. De kans op verlagen in 2020 is veel groter geworden dan in het vorige kwartaal.

Waarom is de dekkingsgraad zo laag?

Dat komt door de nog verder gedaalde rente. Hoe lager de rente, hoe meer geld ABP in kas moet hebben om de toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Voor het eerst zijn de verplichtingen van ABP hoger dan €500 miljard. Hierdoor daalde de dekkingsgraad. Zelfs het goede rendement op de beleggingen (€17 miljard in dit kwartaal) kon deze daling niet voorkomen.

Wanneer moet ABP de pensioenen verlagen?

Als de dekkingsgraad op 31 december lager is dan circa 94%, moeten we de pensioenen verlagen. ABP zat op 30 september met 91% onder die kritische grens. We weten nog niet hoe de dekkingsgraad zich tot het einde van het jaar gaat ontwikkelen. Maar als we moeten verlagen, gebeurt dat in het najaar van 2020. De kans bestaat dat er in 2021 een volgende verlaging nodig is.

Maar er komt toch een nieuw pensioencontract?

We zitten in de overgangsfase naar een nieuw pensioencontract. Dat is meer gebaseerd op verwachtingen en minder op beloftes. Maar voor nu wordt er voorlopig nog vastgehouden aan de huidige verlagingsregels.

Wat vindt ABP daarvan?

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool begrijpt dat het slecht nieuws is om pensioenen op basis van het huidige pensioencontract te verlagen. "De rente is in het afgelopen kwartaal verder gedaald. Dat is slecht nieuws voor onze deelnemers. Ondanks mooie rendementen is de dekkingsgraad gedaald tot onder de kritische grens. Het ziet ernaar uit dat we volgend jaar de pensioenen moeten verlagen en ook voor de jaren daarna ziet het er niet goed uit.”

Wat kunnen deelnemers van ABP verwachten?

“De aanhoudend lage rente is een realiteit waar we uiteraard rekening mee houden,” verklaart Wortmann. “Verder beleggen we goed en dat blijven we doen. Al zullen de toekomstige rendementen waarschijnlijk wat lager zijn dan in de afgelopen twintig jaar.” 

Wortmann: “Onze hoop is gevestigd op een snelle uitwerking van het pensioenakkoord. En op maatregelen in de overgangsperiode naar een nieuw pensioencontract toe die onnodige, meerjarige verlagingen voorkomen. Vanuit onze expertise denken en werken we daar aan mee.”

Rond 20 november komt minister Koolmees met een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij naar verwachting in zal gaan op het voorkomen van ‘onnodige’ kortingen. 


Dit bericht is gebaseerd op de kwartaalcijfers van 17 oktober 2019. De situatie wijzigt voortdurend. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via abp.nl/verlagen.

05-11-2019

Hulp nodig?