Meer pensioen voor u of uw partner

Als u met pensioen gaat, beslist u of u de hoogte van het nabestaandenpensioen wilt veranderen. Op deze pagina leest u welke keuzes u heeft en de voorwaarden die daarbij horen. En wat de gevolgen voor de hoogte van het nabestaandepensioen zijn.

Kort gezegd heeft u drie keuzes rond uw nabestaandenpensioen als u uw ouderdomspensioen aanvraagt.

  • U laat het nabestaandenpensioen, dat uw partner krijgt bij uw overlijden, zoals het is.
  • U verhoogt het nabestaandenpensioen, dat uw partner krijgt, met een deel van uw ouderdomspensioen.
  • U verhoogt uw eigen ouderdomspensioen met (een deel van) het nabestaandenpensioen dat u opbouwde vanaf 1-7-1999. Hiervoor heeft u toestemming van uw partner nodig, schriftelijk of via MijnABP. Het nabestaandenpensioen wordt dan wel lager. Of vervalt zelfs.

Bespreek deze keuzes met uw partner. Uw pensioenbedrag kan namelijk minder worden. Of het bedrag dat uw nabestaanden krijgen kan minder of nul worden. De bedragen vindt u in MijnABP.

Heeft u geen partner? Dan verhogen wij het ouderdomspensioen met het nabestaandenpensioen dat u opbouwde vanaf 1-7-1999. 

Het nabestaandenpensioen voor een ex-partner kunt u niet verhogen of toevoegen aan uw eigen pensioen. Tenzij de ex-partner voor de ingangsdatum van uw pensioen afziet van het recht op nabestaandenpensioen.

Onder het kopje 'Voorwaarden' op deze pagina leest u meer over het verhogen of verlagen van het nabestaandenpensioen.

Let op: onderaan de pagina leest u meer over hoe u uw keuze door kunt geven.


Bent u geholpen met deze uitleg? Help ons door een paar vragen te beantwoorden.