Meer pensioen voor u of uw partner

Als u met pensioen gaat, beslist u of u de hoogte van het nabestaandenpensioen wilt veranderen. Op deze pagina leest u welke keuzes u heeft en de voorwaarden die daarbij horen.

Kort gezegd heeft u twee keuzes rond uw nabestaandenpensioen als u uw ouderdomspensioen aanvraagt. U kunt dan het nabestaandenpensioen voor uw partner verhogen. U kunt ook uw eigen ouderdomspensioen verhogen met het nabestaandenpensioen dat u opbouwde vanaf 1-7-1999. Het nabestaandenpensioenpensioen wordt dan wel lager. Of vervalt zelfs. Dan heeft u schriftelijk of via MijnABP toestemming nodig van uw partner.

Heeft u geen partner? Het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1-7-1999 opbouwde voegen we dan automatisch toe aan uw ouderdomspensioen. 

Onder het kopje 'Voorwaarden' op deze pagina leest u meer over het verhogen of verlagen van het nabestaandenpensioen.

Voorwaarden voor het verhogen van nabestaandenpensioen met een deel van het ouderdomspensioen:

Verhogen van nabestaandenpensioen is mogelijk voor het pensioen dat u heeft opgebouwd voor 1-1-2018. Het nabestaandenpensioen dat u voor 2018 heeft opgebouwd is vaak lager dan 70% van het ouderdomspensioen.
Lees meer over de hoogte van uw nabestaandenpensioen als u overlijdt.

Voorwaarden voor het verhogen van ouderdomspensioen met een deel van het nabestaandenpensioen:

U kunt uw ouderdomspensioen alleen verhogen met nabestaandenpensioen dat is opgebouwd vanaf 1-7-1999. Uw partner moet akkoord gaan met de aanpassing van het nabestaandenpensioen.

  • U heeft geen partner.
  • Uw partner heeft al een eigen inkomen.
  • U of uw partner heeft te weinig pensioen opgebouwd.
  • U of uw partner heeft een beperkte levensverwachting.

Uw keuze voor het aanpassen van uw nabestaandenpensioen kunt u op 2 makkelijke manieren aan ons doorgeven:

-    Via MijnABP. Bekijk van tevoren onze pagina met DigiD-uitleg. Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan moet uw partner ook inloggen in MijnABP om toestemming te geven. Controleer dan ook zijn of haar DigiD.
-    Als u ons belt, sturen wij u een formulier toe. Verhoogt u uw ouderdomspensioen met nabestaandenpensioen? Dan moet uw partner ook het formulier ondertekenen.

Hulp nodig?