Deeltijdpensioen

U werkt en wil eerst deels met pensioen en later pas volledig? Dat kan. U kunt minder gaan werken en alvast een deel van uw pensioen ontvangen.

 

Als u met deeltijdpensioen gaat en blijft werken, blijft u ook pensioen opbouwen. Uw uiteindelijke pensioenbedrag zal hierdoor hoger zijn dan wanneer u direct volledig met pensioen gaat. Uw pensioenbedrag wordt nog hoger als u volledig blijft werken en later volledig met pensioen gaat.

Bent u militair? Dan kunt u niet met deeltijdpensioen, tenzij u met UGM bent en uw pensioen wilt uitstellen. Lees meer over het uitstellen van ouderdomspensioen voor militairen.

Voordelen van deeltijdpensioen:

  • Meer vrije tijd zonder groot inkomensverlies.
  • Werk langzaam afbouwen, in plaats van in 1 keer stoppen.
  • U behoudt uw voorwaardelijk pensioen.

Vraag minimaal 2 maanden van tevoren uw pensioen aan. Als u uw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij uw pensioen niet uitbetalen. Heeft u al een deel van uw pensioen opgenomen? Vergeet niet om ook de rest van uw pensioen aan te vragen. Dit gaat het makkelijkst via MijnABP.

Bekijk het fragment over deeltijdpensioen uit het ABP-webinar

Eerder of later stoppen met werken kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw voorwaardelijk pensioen. Het voorwaardelijk pensioen wordt per 2023 onvoorwaardelijk.

Vóór uw AOW-leeftijd betaalt u meer belasting dan erna.

Met de AOW-overbrugging in de ABP-regeling blijft uw (bruto-)inkomen gelijk voor en na uw AOW-leeftijd. Bij deeltijdpensioen krijgt u een gedeeltelijke AOW-overbrugging voor het deel dat u pensioen opneemt.

AOW-overbrugging gebeurt automatisch als u met pensioen gaat terwijl u pensioen opbouwt bij ABP. U hoeft hier dus niets voor te doen. Als u geen pensioen meer opbouwt bij ABP, komt u niet in aanmerking voor AOW-overbrugging.

  • Deeltijdpensioen is mogelijk tussen uw 60ste en vijf jaar na uw AOW-leeftijd.
  • Wilt u uw pensioen tussen uw 60ste en vijf jaar vóór uw AOW-leeftijd laten ingaan? Dat kan alleen als u minimaal voor het gedeelte dat u met pensioen gaat ook stopt met werken. Dit legt u vast in een zogenoemde 'intentieverklaring'. U vindt deze op het aanvraagformulier. Of in MijnABP in uw persoonlijk klantdossier.
  • U kunt alleen kiezen voor deeltijdpensioen als u werkt én pensioen opbouwt bij ABP. Het deeltijdpensioen moet dan ingaan tijdens of aansluitend aan uw werk. Laat u uw pensioen ingaan nadat u gestopt bent met werken? Dan is deeltijdpensioen niet mogelijk en moet u volledig met pensioen gaan.
  • Deeltijdpensioen kan alleen als u iedere keer voor minimaal 10% met pensioen gaat. U bepaalt dit percentage zelf.
  • U kunt in maximaal 3 momenten met pensioen gaan. Uiterlijk op het 3e moment gaat u volledig met pensioen.