In 6 stappen uw pensioen aanvragen: zo werkt het

U wilt met (vervroegd) pensioen. Dat gaan we voor u regelen. We hebben een aantal zaken van u nodig om dit zo goed en snel mogelijk in gang te zetten. De rest doen wij. Hieronder leest u hoe u in zes stappen uw pensioen aanvraagt.

Log in met DigiD. Zorg ervoor dat u de juiste instellingen van DigiD activeert. Dit is nodig om uw pensioen aan te kunnen vragen. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD uitleg.

Kies in MijnABP voor Plan uw pensioen. Op deze pagina ziet u een aantal mogelijkheden. U kunt kiezen voor drie veel gekozen scenario’s. Dit zijn pensioenplannen die al voor een groot deel voor u zijn ingevuld. Maar u kunt ook kiezen voor Zelf samenstellen (onderaan de pagina). Kiest u hiervoor? Dan doorloopt u een aantal stappen – de pensioenplanner – en krijgt u de mogelijkheid om uw pensioen zelf samen te stellen.

Kiest u ervoor om pensioen zelf samen te stellen (of u wilt één van de scenario’s aanpassen naar uw situatie)? Dan doorloopt u een aantal stappen. Hierin kunt u zelf aangeven wat uw wensen zijn. Bijvoorbeeld rond gedeeltelijk met pensioen gaan, uw pensioenleeftijd of loonheffingskorting. Het doorlopen van deze stappen wijst zich vanzelf. Lukt het even niet? Dan staat er vaak extra uitleg bij. Of u neemt gewoon contact met ons op.

Goed om te weten: U kunt in maximaal 3 momenten met pensioen gaan. Uiterlijk op het derde moment gaat u volledig met pensioen.

Bent u klaar met het invullen van de Pensioenplanner? Dan ziet u een pensioenvoorstel op basis van uw keuzes. Dit is nog niet definitief. Staat er toch iets in dat u wilt veranderen? Dan kunt u dat aanpassen in MijnABP. 

Bent u akkoord met het voorstel? Dan drukt u op de knop ‘Definitief accepteren’. U ontvangt zo snel mogelijk een toekenningsbericht. In het toekenningsbericht staat onder andere hoeveel u per maand ontvangt en welke pensioenkeuzes u gemaakt heeft.

Na uw akkoord op ons voorstel ontvangt u van ons het toekenningsbericht voor uw pensioen. Uw aanvraag is nu definitief. Loop hem nog eens goed na. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. U vindt de toekenbrief ook in MijnABP.
Wij regelen het vanaf hier. U krijgt uw eerste pensioenuitkering uiterlijk op de 24ste van de maand dat u met pensioen gaat. Bekijk de exacte betaaldata.
Welkom als gepensioneerde bij ABP! In MijnABP vindt u ieder jaar uw jaaropgave en betaalspecificatie. Via de nieuwsbrief van ABP blijft u altijd op de hoogte van ons laatste nieuws.
Hulp nodig?