Schade door nabetaling ‘aanvulling samenvallende diensttijd’?

Een fors aantal deelnemers van ABP kreeg de afgelopen 2 jaar een nabetaling, omdat ze recht hadden op een aanvulling samenvallende diensttijd. Een deel daarvan heeft gevolgschade. ABP vergoedt die schade.
Kreeg u de aanvulling omdat u en uw partner voor 1995 tegelijk pensioen opbouwden? En kreeg u die nabetaling omdat u deze aanvulling al eerder had moeten krijgen? Dan krijgt u mogelijk een schadevergoeding.

Nadelige financiële gevolgen

Deze groep deelnemers had de aanvulling al eerder moeten krijgen. Wij hebben voor deze deelnemers de gemiste aanvulling berekend en als nabetaling uitgekeerd. Naast de nabetaling kregen deze deelnemers ook nog een bedrag aan wettelijke rente. Dat ging soms om grote bedragen. In veel gevallen hadden deze betalingen negatieve financiële gevolgen. Bijvoorbeeld een hogere Inkomstenbelasting. Of toeslagen van de overheid die wegvielen. Wij vinden het eerlijk om voor deze negatieve gevolgen een vergoeding te geven.

ABP vergoedt de reële financiële schade

Daarvoor bekijken we de positieve en de negatieve effecten van de nabetaling. Zo werd in het verleden mogelijk minder belasting betaald, omdat de aanvulling niet in het inkomen zat. Maar er kan ook een negatief effect zijn. Een nabetaling kan namelijk tot een onevenredig hogere belastingaanslag leiden. We verrekenen het voordeel (het positieve effect) en nadeel (het negatieve effect) en bepalen zo het schadebedrag. Dit is een nettobedrag en heeft daarom geen invloed op belastingen of toeslagen. Hoe dit werkt, legt Meldpunt – het programma van omroep Max – heel duidelijk uit in deze korte animatiefilm.

Makkelijk en snel

Een aanvraag voor schadevergoeding is normaal gesproken een lang en lastig traject. Dit vraagt veel van onze deelnemers. Die moeten namelijk precies aantonen om welke schade het gaat. Vaak is daar de hulp van een beëdigd belastingadviseur bij nodig. Om de schade sneller te kunnen vergoeden en het voor onze deelnemers makkelijker te maken, doen we dit op een nieuwe manier.

Voorstel van ABP

Heeft u voor kerst 2021 een nabetaling en wettelijke rente gekregen vanwege ‘aanvulling samenvallende diensttijd’? Dan krijgt u een brief. Daarin staat of een voorstel voor schadevergoeding, of u leest dat wij geen schade konden vaststellen. U hoeft niets zelf te regelen of aan te vragen. Het enige dat u hoeft te doen is het voorstel te accepteren, te ondertekenen en terug te sturen. Dan zorgen wij dat u het bedrag snel op uw rekening heeft.