Met pensioen gaan in het buitenland

U gaat met pensioen, maar woont niet in Nederland? Dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Ze staan hieronder op een rij.

Hoe het zit met loonheffingskorting in het buitenland, hangt af van het land waar u woont. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over loonheffingskorting in het buitenland.

U betaalt belasting in het land waar u woont en in Nederland. Met een aantal landen heeft Nederland afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in belastingverdragen. Daarin regelen landen onderling de bevoegdheid om belasting te heffen. Vraag bij de Nederlandse Belastingdienst om een vrijstelling van inhouding loonbelasting. Zo voorkomt u dat u in beide landen belasting betaalt. 

Om te beoordelen waar u belasting moet betalen, heeft de belastingdienst een diensttijdoverzicht nodig. Dat vindt u op MijnABP. Stuur dat overzicht, samen met een brief waarin u voor vrijstelling van belasting betalen in Nederland vraagt, naar de Belastingdienst afdeling Buitenland. Het adres is Postbus 2865, 6401 DJ Heerlen. Het telefoonnummer is +31 555 385 385.

Direct wijzigen in MijnABP

Uw buitenlandse rekeningnummer wijzigen in MijnABP kan als u: 

  • een rekeningnummer heeft in een SEPA-land
  • een IBAN-rekeningnummer heeft
  • kunt inloggen met DigiD. Zorg ervoor dat u de juiste instellingen van DigiD activeert. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD uitleg

In MijnABP kunt u ook de datum aangeven waarop de wijziging ingaat.

Let op! Maakt u via uw bank gebruik van een overstapservice? Geef dan zelf uw nieuwe rekeningnummer aan ons door. De overstapservice doet dit niet voor u.

Rekeningnummer wijzigen Non-SEPA

Woont u in het buitenland en heeft u een rekeningnummer in een land buiten het SEPA-gebied? Dan kunt u mogelijk niet inloggen met DigiD. Vul dan het formulier wijzigen Non-SEPA rekeningnummer in en stuur het naar ons op. 

Terugsturen kan via abp.nl/mail of per post:
ABP Pensioenen
Postbus 4804
6401 JL Heerlen
The Netherlands

Let op: Vul dit formulier alleen in als u een rekeningnummer heeft in een land dat niet in deze lijst staat:
•    Alle landen binnen de Europese Unie (België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Litouwen; Luxemburg; Malta; Nederland; Oostenrijk; Polen; Portugal; Roemenië; Slovenië; Slowakije; Spanje; Tsjechië; Zweden)
•    IJsland
•    Noorwegen
•    Liechtenstein
•    Zwitserland
•    San Marino
•    Monaco
•    Andorra
•    Vaticaanstad
•    Verenigd Koninkrijk

Verhuist u in of naar het buitenland? Geef dan uw adresgegevens door aan het RNI. Als u vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, geeft u uw adresgegevens door aan uw gemeente. In MijnABP kunt u alleen uw correspondentieadres aanpassen.
Krijgt u geen AOW of Anw? Dan sturen wij u ieder jaar het formulier 'Bewijs van in leven zijn'. U krijgt dit formulier, omdat we van buitenlandse gemeenten geen bericht krijgen als iemand is overleden.

Laat dit formulier officieel ondertekenen of bestempelen door een 'bevoegde autoriteit'. Dit zijn de Nederlandse ambassade, het consulaat, de gemeente waar u woont, een rechter of een notaris. Anders is uw formulier ‘Bewijs van in leven zijn’ niet geldig.

Kijk voor ons adres op de pagina Schrijf ons. Of gebruik de antwoordenvelop die u bij deze brief krijgt.

Niet alle gegevens krijgen wij automatisch door. Deze moet u zelf doorgeven:Hulp nodig?