man legt vrouw iets uit met laptop

Uw pensioen samenstellen

Als u met pensioen gaat, heeft u een aantal keuzes. Die keuzes hebben gevolgen voor het pensioenbedrag dat u maandelijks op uw rekening krijgt. In de Pensioenplanner van MijnABP kunt u verschillende situaties nabootsen. Zo ziet u direct hoe hoog uw pensioenbedrag is in verschillende situaties.

Beoordeel wat voor u de beste keuzes zijn

In MijnABP kunt u zo veel berekeningen maken als u wilt. Zo onderzoekt u makkelijk welke keuzes het beste bij uw persoonlijke situatie passen. Uw aanvraag is pas definitief als u klikt op de knop ‘Definitief accepteren’. Als u uw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij uw pensioen niet uitbetalen.  

Welke keuzes heeft u?

U maakt de volgende keuzes als u met pensioen gaat:

  • Pensioenleeftijd: vanaf welke leeftijd wilt u met pensioen? 
  • Deeltijdpensioen: gaat u eerst gedeeltelijk met pensioen of meteen helemaal? 
  • Nabestaandenpensioen aanpassen: wilt u meer pensioen voor uzelf of voor uw partner? 
  • Variëren in pensioenhoogte: wilt u tijdelijk een hoger of lager pensioenbedrag?

Bent u militair of militair geweest? Bekijk dan welke pensioenkeuzes voor u mogelijk zijn.

Pensioen aanvragen

Heeft u uw pensioenkeuzes bekeken en wilt u nu uw keuzes definitief vastleggen? Dan hoeft u uw pensioenplan alleen nog definitief te accepteren en uw aanvraag te verzenden. Dat gaat het makkelijkst in MijnABP met een klik op de knop 'Definitief accepteren'. Uw gekozen pensioenvoorstel vindt u bij ‘Uw berichten’. Binnen 4 weken krijgt u van ons een bevestiging per e-mail of per brief.

Als u uw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij uw pensioen niet uitbetalen. Vraag minimaal 2 maanden van tevoren uw pensioen aan.

Om uw pensioen aan te vragen is het belangrijk dat u de juiste instellingen van DigiD activeert. Hoe? Bekijk de pagina met DigiD uitleg.

Bent u militair of bent u militair geweest? 

Dan kunt u pensioen aanvragen via MijnABP. Lukt dat niet? Bel ons dan. 

Krijgt u UGM? Dan krijgt u een half jaar voor uw 65ste verjaardag een pensioenvoorstel. Daar zit een aanvraagformulier bij. Daarmee vraagt u uw ouderdomspensioen aan.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij uw keuzes? Wij helpen u graag.