De nieuwe AOW-leeftijd: dit zijn de meestgestelde vragen

Vanaf 2020 wordt de AOW-leeftijd minder snel verhoogd. Dit is een van de afspraken uit het pensioenakkoord. In 2020 en 2021 blijft de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Tussen 2022 en 2024 stijgt de AOW-leeftijd geleidelijk naar 67 jaar. Wat betekent dit voor uw pensioen? Hieronder vindt u de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Wij passen uw pensioen aan, omdat:

  1. uw pensioen verandert op uw AOW-leeftijd;
  2. u mogelijk een naheffing krijgt;
  3. eventuele toeslagen kunnen vervallen.

1. Uw pensioen verandert op uw AOW-leeftijd

U krijgt hetzelfde bedrag tot de (nieuwe, eerdere) AOW-leeftijd. Dan passen wij het pensioen aan naar de nieuwe AOW-leeftijd. Net als bij de toekenning van uw pensioen geldt: u krijgt een bedrag tot aan uw AOW-leeftijd en een aangepast bedrag vanaf uw AOW-leeftijd. Plus de AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het aangepaste bedrag gaat nu eerder in. Dat is hoger dan het bedrag dat u vanaf de oude AOW-leeftijd zou krijgen. Zo gaat er geen geld voor u verloren.

2. U mogelijk een naheffing krijgt

Dan krijgt u minimaal 4 maanden het hogere pensioenbedrag naast uw AOW. De AOW krijgt u van de SVB. ABP en de SVB berekenen de loonheffing afzonderlijk over de eigen pensioenen. De belastingdienst telt ieder jaar alle bruto-inkomens bij elkaar op en stelt dan de loonheffing vast. Mogelijk valt uw totale inkomen dan in een hogere schijf.

3. Eventuele toeslagen kunnen vervallen

Krijgt u huur-, zorg- of andere toeslagen? Als ABP uw pensioen niet aanpast naar de nieuwe AOW-leeftijd, krijgt u de AOW boven op het (bruto)bedrag dat u nu van ABP krijgt. Dit kan gevolgen hebben voor verschillende toeslagen. Meer informatie hierover vindt u op belastingdienst.nl.

Wilt u niet dat wij uw pensioen aanpassen?

Dat kan. Bel dan met onze Klantenservice. Als u wel akkoord gaat met de aanpassing, dan hoeft u niets te doen.

Uw pensioenbedrag is lager geworden door de aanpassing van de AOW-leeftijd. Dit heeft 2 redenen:

  • U bouwt minder lang pensioen op.
  • Uw pensioen gaat eerder in.
  • Krijgt u nu nog geen pensioen? Dan is in MijnABP de nieuwe wetgeving al toegepast. De gegevens zijn dus correct weergegeven volgens de nieuwe AOW-leeftijd.
  • Krijgt u deeltijdpensioen? Dan ziet u in MijnABP nog de oude AOW-leeftijd. Dit komt doordat we de pensioenen die al zijn ingegaan, nog moeten aanpassen. Dit doen we vóór het einde van dit jaar. Als we uw pensioen hebben aangepast, krijgt u een brief. Daarna kunt u rekenen met de correcte gegevens. Ook voor het pensioen dat al is ingegaan. 

    Wilt u nog voor het einde van dit jaar een groter deel van uw pensioen aanvragen? Dan maken wij een handmatige berekening. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op.