• Contact

Vacature Senior Adviseur Communicatie en woordvoerder

Amsterdam/Heerlen

Standplaats: Amsterdam/Heerlen
Uren: 32-40 uur per week
Opleidingsniveau: Academisch werk- en denkniveau

Wat ga je doen?

Als Senior Adviseur Communicatie ben je de spil in de externe communicatie van het domein Pensioenen binnen ABP. Je adviseert het team Pensioenen bij de ontwikkeling van beleid en de uitvoering daarvan en bent nauw betrokken bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Je bouwt mee aan en reflecteert op beleid met een brede visie. Kennis van het specifieke domein zorgt ervoor dat je de betrokken stakeholders juist kunt informeren, de dialoog met hen kan aangaan en het fonds op een goede manier kunt profileren. Je speelt ook een rol bij de ontwikkeling van communicatie naar deelnemers. 

Daarnaast ben je ook woordvoerder op onderwerpen die dit domein aangaan. Als woordvoerder ben je samen met twee collega woordvoerders het aanspreekpunt binnen de organisatie voor de media. Je belangrijkste taak is om het publieke profiel van ABP te ondersteunen en te versterken. Je staat zelfstandig media te woord en/of je begeleidt onze bestuursleden in contacten met media en geeft daarbij gevraagd en ongevraagd advies over externe communicatie. Je levert een bijdrage aan de voorbereidingen voor externe publieke optredens van bestuursleden en medewerkers van ABP. 

In de combinatierol van adviseur en woordvoerder haal je de buitenwereld binnen en zorg je voor de juiste informatie daartoe. Je werkt intensief samen met collega’s van team Pensioenen en andere inhoudelijk deskundigen binnen ABP en uitvoeringsorganisatie APG. Richting APG heb je ook een opdrachtgevende rol. Daarnaast werk je samen met andere organisaties binnen en buiten de sector. 

Je werkt in een team van 7 communicatieprofessionals. 

Binnen de kaders van het communicatiebeleid van ABP ontwikkel je een strategie en plannen voor communicatie waarbij een integrale benadering voorop staat. Je bent in staat om visie, beleid en concepten van ABP om te zetten in een begrijpelijk, voor een specifieke doelgroep relevant verhaal. 

Wat zoeken we?

Je werkt graag voor een financiële organisatie met een sociaal maatschappelijke taak. Je bent gedreven om het bestuur en je collega’s goed te adviseren en daarbij de juiste keuzes te maken die het belang van de deelnemers voorop stellen/ goed uitlegbaar zijn voor deelnemers van ABP. Je zit graag dicht bij het vuur en vindt het leuk om impact te maken. Je neemt initiatief en eigenaarschap over de onderwerpen in jouw portefeuille. Je bent een onafhankelijk denker, constructief kritisch en doortastend. Je legt makkelijk contact en zo weet je de betrokkenheid en kennis van materiedeskundigen uit verschillende disciplines af te tappen en daarmee de juiste inschattingen te maken. 

Wat is jouw profiel?

 • Je beschikt minimaal over een afgeronde masters-opleiding op het gebied van communicatie, sociologie, financieel, economisch of bedrijfskundig gebied
 • Je hebt minstens 10 jaar ervaring als communicatie adviseur/woordvoerder/mediavoorlichter in een politieke omgeving, bij sociale partners of in de financiële sector. Ervaring in de pensioensector is natuurlijk een pré
 • Je wilt je (verder) verdiepen in de materie van het domein Pensioenen
 • Je hebt ervaring met het bouwen aan- en neerzetten van een organisatie als merk
 • Je bent een ervaren schrijver (zoals persberichten en bestuursadviezen) en in staat ingewikkelde boodschappen eenvoudig en begrijpelijk uit te dragen
 • Je bent in staat met een diversiteit aan contacten een relatie op te bouwen en te onderhouden in het belang van de organisatie
 • Je hebt ervaring met het in de organisatie binnenbrengen van de "buitenwereld" en als "ambassadeur" van media te opereren
 • Je bent gewend planmatig, gestructureerd, onder tijdsdruk en met deadlines te werken, je eigen werk in te delen en in een klein team samen te werken
 • Je bewaakt zelf de voortgang van taken en projecten en bent in staat hoofd- en bijzaken te scheiden

Wat bieden we?

 • De kans om te werken in een organisatie met impact en maatschappelijke relevantie
 • Een plek in een team van professionals met hoogwaardige kennis en vaardigheden
 • Ruimte voor verdere kennisopbouw en persoonlijke ontwikkeling
 • Een dienstverband voor een jaar met uitzicht op een vaste aanstelling
 • Een marktconform salaris en goede arbeidsvoorwaarden, zoals:
  • flexibel indelen van je werktijd
  • in overleg hybride werken (thuis of op een van onze prachtige kantoren)
  • een gegarandeerde eindejaarsuitkering van 8,33%
  • een mobiliteitsbeleid op basis 1e klas OV
  • een flexbudget van 15%
  • € 850,00 om je werkplek thuis in te richten
  • natuurlijk is ook je pensioenopbouw goed geregeld bij ABP

Over ABP

Samen bouwen aan goed pensioen

ABP is al 100 jaar het pensioenfonds voor mensen die werken bij de overheid, in het onderwijs en een aantal zelfstandig aangesloten werkgevers. 1 op de 6 mensen in Nederland ontvangt nu of in de toekomst pensioen van ABP. Bijna 3.500 werkgevers zijn bij ons aangesloten. We hebben de opdracht om de pensioenregeling uit te voeren zoals die door de sociale partners in de Pensioenkamer is vastgesteld. ABP bepaalt hiervoor de strategie en het beleid.

We zijn een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, onze invloed is groot. We zorgen dat onze beleggingen bijdragen aan een duurzame wereld. Want we denken ook aan de generaties die na ons komen.

We geloven in de kracht van samen

We geloven in de kracht van samen pech en geluk delen en schaalvoordelen benutten. We zorgen ervoor dat we met de ingelegde premie op een duurzame en verantwoorde manier kapitaal opbouwen en behouden. Goed pensioen is betaalbaar, toereikend, stabiel, goed uit te leggen en uit te voeren. Zo blijft pensioen een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde.

Mensen staan bij ons voorop

Wij bedienen alle mensen die pensioen opbouwen in de sectoren overheid en onderwijs. Achter iedereen zit een uniek verhaal. Een gezin. Een verantwoordelijke baan. Een huis. Een overtuiging. Ook pensioen verdient persoonlijke aandacht, vooral op de momenten die ertoe doen in het leven. Juist daarom geloven we dat persoonlijke beleving centraal moet staan in onze collectieve dienstverlening. Zo bouwen we samen aan goed pensioen.

Onze kernwaarden

 • we zijn betrokken bij iedere deelnemer
 • we zijn de pensioendeskundigen voor deelnemer, werkgever en samenleving
 • we werken aan een duurzaam pensioen in een duurzame wereld

Enkele feiten

 • € 502 miljard vermogen (eind 2023)
 • kantoren in Heerlen en Amsterdam 
 • 50 medewerkers 

Contact

Heb je interesse in deze vacature? Wij leren jou graag kennen! 

De werving & selectie procedure is door ABP uitbesteed aan Mirjam Brantjes – executive search.

Ontvang je graag meer informatie, neem dan gerust contact op met Mirjam: 06-34202446.

Wil je direct solliciteren, dan kun je je cv en motivatie sturen naar: mirjam@mirjambrantjes.nl

Meer informatie over onze organisatie vind je op abp.nl

Een pre employment screening maakt onderdeel uit van het sollicitatieproces. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen we niet op prijs.