ABP verlaagt het ouderdomspensioen na samenwonen

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt. 

Het probleem: Ton vindt dat ABP zijn ouderdomspensioen niet mag verlagen

Ton krijgt ouderdomspensioen van ABP. Hij is daarna gaan samenwonen. Omdat Ton niet meer alleen woont, verlaagde ABP zijn pensioen. Ton is het daar niet mee eens. Hij wil dat ABP zijn pensioen weer verhoogt. Als de commissie vindt dat dit niet meer kan, wil Ton zijn pensioen overdragen naar een ander pensioenfonds. Ton vindt ook dat zijn partner nabestaandenpensioen moet krijgen als hij overlijdt. 

De situatie: ABP verlaagt het ouderdomspensioen van Ton

Ton bouwde in het verleden pensioen op bij ABP. Dat gebeurde in de tijd van de Abp-wet. In die tijd was de opbouw voor gehuwden anders dan de opbouw voor alleenstaanden. Dat geldt ook voor het pensioen dat Ton nu krijgt. Zolang hij geen partner heeft, is zijn pensioen hoger. Maar als hij samenwoont, wordt zijn pensioen lager. Dit stond zo in de Abp-wet. En dit staat ook in het pensioenreglement. ABP verlaagde daarom het pensioen van Ton toen hij ging samenwonen. 

De beslissing: ABP hoeft het pensioen van Ton niet te verhogen

De Commissie vindt dat ABP zich aan de regels van het pensioenreglement houdt. ABP liet Ton weten dat het pensioen nog lager kon worden als hij ging samenwonen. Omdat Ton al pensioen ontvangt, kan hij zijn pensioen niet meer overdragen naar een ander pensioenfonds. En omdat Ton de AOW-leeftijd al heeft bereikt kan hij zijn partner ook niet meer aanmelden bij ABP. Zijn partner krijgt daarom geen nabestaandenpensioen als hij overlijdt.