ABP kent voorwaardelijk pensioen niet toe

Hieronder leest u een beslissing van de Commissie van Beroep. U kunt geen rechten ontlenen aan deze tekst. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, zijn de gebruikte namen niet echt. 

Het probleem: Rob vindt dat ABP hem voorwaardelijk pensioen moet geven

Volgens Rob informeerde ABP hem niet goed over de voorwaarden voor voorwaardelijk pensioen. Deze informatie was niet duidelijk. Daarom vindt hij dat ABP hem alsnog met terugwerkende kracht voorwaardelijk pensioen moet toekennen. ABP is van mening dat ze Rob juist heeft geïnformeerd. Omdat hij niet voldoet aan de voorwaarden heeft hij geen recht op voorwaardelijk pensioen. 

De situatie: Rob krijgt van ABP geen voorwaardelijk pensioen.

Rob vindt dat ABP zijn pensioen moet verhogen met voorwaardelijk pensioen. Deelnemers krijgen dit pensioen wanneer zij uiterlijk op de ontslagdatum (een deel van het) ouderdomspensioen laten ingaan. Rob heeft dit niet gedaan. Hij ging pas een paar jaar later met pensioen. Volgens hem zou hij wel een gedeelte van zijn pensioen hebben laten ingaan wanneer ABP hem beter had geïnformeerd. Hij vergelijkt zijn situatie met andere zaken waarbij de Commissie van Beroep besloot om alsnog voorwaardelijk pensioen toe te kennen.

De beslissing: ABP hoeft het pensioen van Rob niet te verhogen

De Commissie stelt vast dat ABP het pensioenreglement juist toepast. Rob heeft geen recht op voorwaardelijk pensioen. Hij voldoet niet aan de voorwaarden. Hij ging namelijk niet gelijk na zijn ontslag met pensioen. Volgens de Commissie kreeg Rob genoeg informatie over de voorwaarden voor voorwaardelijk pensioen. Want ABP informeerde Rob hierover meerdere keren en ook op verschillende manieren. De situatie van Rob is niet te vergelijken met de andere uitspraken van de Commissie van Beroep. Rob heeft vóór zijn ontslag nooit vragen aan ABP gesteld over zijn pensioen. De Commissie vindt de toepassing van het reglement niet onbillijk.