Wat is het vernieuwde pensioenstelsel?

Het vernieuwde pensioenstelsel gaat uiterlijk in 2027 in. Alle pensioenfondsen stappen dan over naar de vernieuwde regels voor pensioen. Waarom komt er een vernieuwd pensioenstelsel? En hoe ziet dat er straks uit? Op deze pagina geven we antwoord op die vragen.

Waarom een vernieuwd pensioenstelsel?

De overheid, vakbonden en pensioenfondsen zien dat de regels die er nu zijn niet meer goed passen bij deze tijd. Het is met die regels bijvoorbeeld heel lastig de pensioenen te verhogen. Ook passen ze niet meer bij deze moderne tijd waarin mensen vaak van baan veranderen. Het vernieuwde stelsel betekent niet dat alles gaat veranderen. Veel regels blijven hetzelfde: we blijven samen pensioen opbouwen en risico’s delen. Als u met pensioen gaat, blijft u uw leven lang pensioen ontvangen. U bouwt automatisch pensioen op door samen met uw werkgever premie te betalen.

Hoe ziet het vernieuwde pensioenstelsel er straks uit?

Op dit moment worden de regels verder uitgewerkt. Wat we al weten is dit:

•    Pensioen gaat meebewegen met de beurzen. Gaat het goed met de economie, dan merkt u dit eerder in uw pensioenpot of uitkering. Gaat het minder goed, dan ziet u dat ook terug in uw pensioenpot of pensioenuitkering.

•    Pensioen wordt transparanter. U krijgt straks een eigen pensioenpot waarin u beter kunt zien hoeveel u op dat moment opbouwt en hoe hoog uw pensioenuitkering dan is.

Wat betekent het vernieuwde stelsel voor mij?

U krijgt straks een pensioen dat meer gaat meebewegen met de economie. Daarnaast ziet u vaker dan nu hoe het pensioenfonds het doet, hoeveel u opbouwt en hoeveel u straks krijgt. U krijgt een persoonlijke pensioenpot waar u meer over te zeggen krijgt. Veel regels moet de overheid nog verder uitwerken. Naar verwachting zijn ze in 2023 daarmee klaar. Dan kunnen we u ook meer vertellen over de details.