3 vragen en antwoorden over het nieuwe pensioenstelsel

Het nieuwe pensioenstelsel komt er aan. Uiterlijk in 2027 moeten alle pensioenfondsen overgaan op de nieuwe regels voor pensioen. Maar waarom komt er eigenlijk een nieuw pensioenstelsel? Hoe gaat het er uit zien? En wat betekent het voor u? Op deze 3 vragen geven we in dit bericht antwoord.

1. Waarom komen er nieuwe regels voor pensioen?

De overheid, vakbonden en pensioenfondsen zien dat de regels die er nu zijn niet meer goed passen bij deze tijd. Het is met die regels bijvoorbeeld heel lastig de pensioenen te verhogen. Ook passen ze niet meer bij deze moderne tijd waarin mensen vaak van baan veranderen. De nieuwe regels betekenen niet dat alles gaat veranderen. Veel regels blijven hetzelfde: we blijven samen pensioen opbouwen en risico’s delen. Als u met pensioen gaat, blijft u uw leven lang pensioen ontvangen. U bouwt automatisch pensioen op door samen met uw werkgever premie te betalen.

2. Hoe ziet het nieuwe pensioenstelsel er straks uit?

Op dit moment worden de regels verder uitgewerkt. Wat we al weten is dit:

•    Pensioen gaat meebewegen met de beurzen. Gaat het goed met de economie, dan merkt u dit eerder in uw pensioenpot of uitkering. Gaat het minder goed, dan ziet u dat ook terug in uw pensioenpot of pensioenuitkering.

•    Pensioen wordt transparanter. U krijgt straks een eigen pensioenpot waarin u beter kunt zien hoeveel u op dat moment opbouwt en hoe hoog uw pensioenuitkering dan is.

•    Pensioen wordt persoonlijker. Uw pensioenpot verhuist straks met u mee als u van baan wisselt.

3. Wat betekent het nieuwe stelsel voor mij?

U krijgt straks een pensioen dat meer gaat meebewegen met de economie. Daarnaast ziet u vaker dan nu hoe het pensioenfonds het doet, hoeveel u opbouwt en hoeveel u straks krijgt. U krijgt een persoonlijke pensioenpot waar u meer over te zeggen krijgt. Veel regels moeten vakbonden, overheid en pensioenfondsen nog verder uitwerken. Begin 2022 zijn ze daarmee klaar. Dan kunnen we u ook meer vertellen over de details.
Hulp nodig?