We gingen in gesprek met Corien Wortmann over de gewijzigde koers van ABP. Het is volgens haar een belangrijke stap in het aanscherpen van het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid. Hoe dit precies uit komt te zien, vertelt ze in een openhartig vraaggesprek.
1. Hoe kwam dit besluit tot stand?
Begin 2020 hebben wij voor de periode 2020-2025 ons beleid duurzaam & verantwoord beleggen bekend gemaakt, gebaseerd op 3 transities waar de transitie naar een klimaat neutrale samenleving er één van is. Eerder dit jaar realiseerden we ons dat de ambitie omhoog moet. Dat heeft uiteindelijk geleid tot ons besluit om niet meer te beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Het ABP bestuur heeft dit besluit genomen omdat recente rapporten van de VN Klimaatpanel (IPCC) en internationaal Energie Agentschap (IEA) aangeven dat er echt een zeer forse versnelling van de energietransitie nodig is om de klimaatdoelen van Parijs te halen. We ervaren veel draagvlak bij grote groepen deelnemers en werkgevers om deze stap te zetten. Onze deelnemers vinden een goed rendement belangrijk en dat verwachten we te kunnen waarmaken.
2. Hoe kijkt u daar persoonlijk naar?
Als groot fonds en met een aanzienlijk belang in producenten van fossiele energie zijn we al langere tijd aan het afwegen wat de beste stap voorwaarts is. Samen met onze vermogensbeheerder APG hebben we hier intensief aan gewerkt. We hebben in de afgelopen tijd ook veel gesproken met groepen deelnemers en werkgevers, we hebben veel brieven en reacties gekregen en ABP fossielvrij daagt ons al langer uit om ambitieuzer te zijn. Tezamen met de recente, ronduit zorgwekkende rapporten van IPCC en IEA, vonden we het noodzakelijk om nu deze stap te zetten, aan de vooravond van de VN klimaattop in Glasgow begin november. We hopen hiermee ook een positieve impuls aan de klimaatdiscussie te geven.
Ik vind het belangrijk dat we als bestuur van het ABP zo’n helder besluit genomen hebben. We willen ambitieus zijn en maken dat met deze stap ook waar. Tegelijkertijd realiseer ik me dat we nog veel werk te verzetten hebben om daadwerkelijk een klimaat neutrale samenleving te realiseren. Wij zijn samen met APG zeer gemotiveerd ons daar verder voor in te zetten.
3. En hoe zit dat met uw invloed als aandeelhouder om de energietransitie te bevorderen? Verlaat ABP de strategie van insluiten en engagement?
Nee, we blijven bij de strategie van het insluiten van bedrijven, maar we verleggen wel de koers. We stoppen met beleggen in producenten van kolen, olie en gas omdat we onvoldoende kans zien met onze invloed als aandeelhouder de noodzakelijke forse versnelling van de energietransitie te realiseren. We verleggen de focus naar grootgebruikers van fossiele brandstoffen. Volgend jaar komen we met aangescherpte criteria waar bedrijven aan moeten voldoen. We blijven dus onze invloed aanwenden en als een bedrijf niet voldoet gaan we in gesprek. Een bedrijf dat blijvend niet voldoet, sluiten we niet langer in en dan verkopen we onze belangen daarin.
4. In de aankondiging staat dat de verkoop van fossiele beleggingen niet ten koste zal gaan van rendement. Hoe weet u dat?
Onze belangrijkste taak als ABP is om te zorgen voor een goed pensioen in een leefbare wereld. We maken afwegingen tussen rendement, risico, kosten en duurzaamheid als we kijken naar onze beleggingen; rendement is dus altijd onderdeel van onze afweging. Er is veel onderzoek waarin wordt aangetoond dat een aandelenportefeuille zonder producenten van fossiele brandstoffen ook goed kan renderen. Klimaatrisico’s zijn op termijn ook financiële risico’s, ook De Nederlandse Bank wijst daarop. Studies geven aan dat beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen op termijn mogelijk (veel) minder waard worden. Dat is allemaal meegewogen bij dit besluit, en ondersteunt onze verwachting dat dit besluit geen negatief effect heeft op rendement en pensioen.
5. Er is zoveel meer mis dan alleen het probleem van de fossiele industrie. Waarom kiest u juist hier voor zo’n voortrekkersrol?
Het besluit van vandaag is urgent omdat het niet goed gaat met ons klimaat. Ons duurzaam en verantwoord beleggen beleid richten we naast klimaat ook op behoud van grondstoffen en biodiversiteit, op digitalisering en op mensenrechten op de werkvloer en daarbuiten. Het bestuur werkt samen met APG ook daar aan aanscherping. In die zin is het besluit over fossiel een eerste stap. In 2022 verwachten we met meer aanscherpingen te komen, waaronder een nieuwe doelstelling voor de reductie van de CO2-uitstoot van onze beleggingen.
6. Behalve beleggingen in producenten van fossiele energie zit fossiel ook nog op ander plekken in de beleggingen van ABP.
Dat klopt, dat gaat bijvoorbeeld om winningsinstallaties en opslag van fossiele brandstoffen. Ook daar willen we afscheid van nemen maar dat gaat meer tijd kosten. We zullen daar begin 2022 een plan voor uitwerken. We willen op zoveel mogelijk manieren bijdragen aan de energietransitie. Dat doen we bijvoorbeeld door beleggingen in hernieuwbare energie en dat willen we verder uitbreiden. We beleggen bijvoorbeeld in elektriciteitsnetten en stimuleren de technologische ontwikkeling om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te maken.
7. Uw besluit klinkt weloverwogen, maar is ook een forse stap. Sluit u als bestuur nu een periode van intensief overleg af?
We hebben hier inderdaad intensief over gesproken in het bestuur, met onze medewerkers en met APG. We hebben veel kennis tot ons genomen vanuit APG, van wetenschappers en van recente rapporten van IPCC en IEA. Ook groepen deelnemers, werkgevers en NGO’s hebben ons gevoed. Er is door veel mensen binnen ABP en APG hard gewerkt om tot dit besluit te komen maar het is pas het begin; de proof of the pudding is in the eating. Er zal nog hard gewerkt moeten worden om dit besluit uit te voeren en de aangekondigde verdere stappen te bepalen die in 2022 volgen. We willen daadwerkelijk bijdragen aan een klimaat neutrale samenleving in 2050 en uiteindelijk gaat het om het waarmaken van onze missie: een goed pensioen in een leefbare wereld.
We zijn dus zeker niet klaar maar ik ben wel trots op de stap die we nu zetten.