Waar komt u ABP tegen deze zomer?

De zomer is het moment om erop uit te trekken. De ideale manier om los te komen van het dagelijks leven. Misschien met een tentje in de auto richting Zuid-Frankrijk, vliegen naar Londen of Madrid of dagjes uit in eigen land. Wat u ook kiest, onderweg komt u van alles tegen dat ook een beetje van ABP is. En dus ook van u. Hoe zit dat?

Vliegen of met de auto?

Gaat u met de auto naar Zuid-Frankrijk? Grote kans dat u de Route du Soleil pakt. Niemand vindt het leuk om daar tol te betalen. Maar misschien is dat minder vervelend wanneer u weet dat u daarmee bijdraagt aan uw eigen pensioen. De tolweg is deels eigendom van ABP. Een deel van de inkomsten komt bij ons binnen. Het is een van onze beleggingen in infrastructuur. Net als de luchthaven van Londen (Heathrow).

En mocht u daar een glaasje water drinken op het toilet, dan komt dat ook van een bedrijf (Thames Water) waarvan wij mede-eigenaar zijn. Thames Water voorziet 15 miljoen Britten dagelijks van schoon water. En maakt het water dat zij op het riool lozen, weer schoon.

Ondergronds of met hoge snelheid?

Wie door Spanje reist, loopt ook kans om iets van ABP ook tegen te komen. Het noordelijk, ondergrondse busstation van Madrid (Moncloa) is deels eigendom van ABP. We zijn niet van al onze beleggingen eigenaar. Soms beleggen we ook via leningen. Zo hebben we onlangs nog een lening verstrekt voor nieuwe hogesnelheidslijnen in Spanje. Die krijgen we over een aantal jaren weer terug plus de rente. Een soortgelijke lening hebben we afgesloten met het metrobedrijf van Parijs.

Voor thuisblijvers

Natuurlijk belegt ABP niet alleen in het buitenland. Ook wie deze zomer in Nederland blijft, komt ABP tegen. Bijvoorbeeld bij een middagje winkelen. Het net gerenoveerde Utrechtse centrum Hoog Catharijne is voor 13% van ABP. Hetzelfde geldt voor de Rotterdamse Markthal. Het winkelcentrum van Almere. En de Amsterdamse Villa Arena.

Meer weten?

Het pensioenvermogen van de 2,9 miljoen ABP-deelnemers is 389 miljard euro. Dat geld beleggen we in duizenden bedrijven wereldwijd. Op die manier zorgen we ervoor dat we de pensioenen van onze deelnemers kunnen betalen. Niet alleen nu maar ook nog over 70 jaar.

Bedrijven waarin wij beleggen

04-08-2017