Veiligheid kerncentrale Tihange best gediend met kritische aandeelhouder

ABP ontvangt op zaterdag 23 december een groep demonstranten die voorstander zijn van de sluiting van de kerncentrale in Tihange. Ook vinden ze dat pensioenfondsen als ABP hun belegging in Engie, de eigenaar van de centrale, moeten stopzetten.

Veiligheid voor mens en milieu

We begrijpen de onrust die er leeft onder de mensen en nemen maatschappelijke signalen altijd serieus. Daarom gaan we opnieuw het gesprek aan over Tihange. ABP heeft, net als de demonstranten, de veiligheid voor mens en milieu hoog in het vaandel staan. Wij menen dat deze het best gediend is met een kritische aandeelhouder als ABP. Als we onze aandelen verkopen, zijn we het contact met Engie kwijt en daarmee ook onze invloed.

Wat doet ABP?

Als aandeelhouder zit ABP met het bestuur van Engie aan tafel als daar aanleiding toe is. In het verleden hebben we het bedrijf meerdere malen aangesproken op de veiligheid van de kerncentrales Tihange en Doel. Want ook wij zien en snappen de angst en onrust bij mensen. Maar wij zien ook dat er uitgebreid toezicht is en dat Engie handelt bij vermeende problemen. De kerncentrale Tihange is veilig verklaard door onafhankelijke toezichthouders die bekend staan als kritisch. Onlangs hebben we in een gesprek met Engie het belang benadrukt van goede communicatie met omwonenden over veiligheidsrisico’s, maar ook over de sluitingstermijn.

Aandelen Engie verkopen?

Engie is niet alleen eigenaar van Tihange en Doel, het is ook een bedrijf dat vooroploopt met investeringen in duurzame energie. Als we de aandelen verkopen, is dat niet meer dan een symbolisch gebaar. Het lost niets op. Wij kunnen Engie dan niet meer aanspreken op veiligheid of communicatie.
Een verkoop van aandelen leidt ook niet tot sluiting van Tihange. Het half procent aandelen dat ABP bezit, zal gekocht worden door een andere partij die misschien geen oog heeft voor risico’s en puur voor het rendement gaat. Sluiting van Tihange is een politieke kwestie: België kan nu eenmaal niet zonder de energie van de kerncentrales van Engie. Tot die tijd, is de veiligheid het best gediend met kritische aandeelhouders als ABP en andere pensioenfondsen.

22-12-2017