ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann: ‘Sluiten pensioenakkoord urgenter dan ooit’

ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann was gisteren te gast in het programma 1 op 1 van NPO Radio 1. Presentator Sven Kockelmann voelde haar aan de tand over de kans op korten van de pensioenen.

Op 18 maart gaan de vakbonden massaal staken voor een beter pensioenstelsel. Het ziet ernaar uit dat de pensioenfondsen in de metaalsector, PME en Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), volgend jaar moeten korten op de pensioenen. In het interview op Radio 1 gaf Corien aan dat ook bij ABP de kans op korten aanwezig is. “De kans is aanwezig en die is weer gegroeid. Het blijft onzeker de komende twee jaar of we dat moeten gaan doen. Wij hebben één jaar langer dan de metaalfondsen om dat uiteindelijk te beoordelen.”

"Niet meer uit te leggen"

Op de vraag van Kockelmann of het pensioen bij ABP in 2019 achteruit gaat, antwoordt Corien: “Nee, dat gaat in 2019 niet achteruit, maar ik vind het ook niet meer uit te leggen dat onze deelnemers al jarenlang geen verhoging krijgen. Ook de komende jaren verwachten dat we dat we de pensioen niet kunnen verhogen. Het is aan de vakcentrales, werkgevers en het kabinet om een pensioenakkoord te sluiten. Wij vinden het urgent dat dat gebeurt. Ik hoop dat ook alle partijen de verantwoordelijkheid nemen om een akkoord te bereiken.”  
 
Beluister het hele interview op Radio 1 (Scroll door naar 9.12 min. voor het interview met Corien Wortmann)

Eerlijk zijn naar deelnemers

In het NOS-journaal van 20.00 uur gaf Corien Wortmann gisteren aan dat ABP eerlijk wil zijn naar de deelnemers. “Onze deelnemers, en dan met name de gepensioneerden, die zijn echt heel erg bezorgd. Want wat zien ze om zich heen? Alle lonen gaan omhoog en zij krijgen er niks bij, al jarenlang. In het huidige stelsel met de huidige rekenregels zien wij de pensioenen de komende jaren niet stijgen. Dat zien we nu al, en daar willen we eerlijk in zijn naar onze deelnemers, zodat ze weten wat ze van ons kunnen verwachten.”
 

En wat zegt u?

ABP staat deze week met een stand op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs Utrecht. Wij vroegen bezoekers wat zij ervan vinden dat de kans op korting weer groter is geworden. Ronald van Loenen (66): “Ik denk dat ik er met mijn pensioenbedrag wel uitkom. Maar ik kan de woede van mensen die heel weinig pensioen hebben opgebouwd, goed voorstellen.” Hij krijgt bijval van een andere bezoeker: “Ik vind het stuitend dat de Nederlandsche Bank zoveel invloed heeft, zoveel bepaalt en de rekenrente kunstmatig zo laag houdt.” Louis Hilgers (71) is positiever: "Pensioen is prachtig. En we hebben het goed geregeld in dit land. Ja, het vooruitzicht dat de uitkering minder kan worden, is vervelend, maar staat in schril contrast met het genot dat pensioen oplevert. Wat ik wel belangrijk vind, is dat het stelsel voor jongeren en zzp'ers niet geschikt is. Die generatie krijgt het echt moeilijk en daar moet iets gebeuren.”   

“Mag ik vloeken?”

Bezoeker Peter vindt het ongelofelijk dat de kans op korten toeneemt: “Het is gewoon te gek voor woorden dat ABP met de beleggingen van de afgelopen jaren ruimschoots kan voldoen aan de verplichtingen, maar dat er wel kortingen dreigen.”
Een anonieme man die al vier jaar met pensioen is: “Ik geniet enorm van mijn pensioen, laat dat voorop staan. Maar over het nieuws van vandaag? Mag ik vloeken? Dan weet je genoeg. Zoveel geld in de pot en een dreigende korting. Dat is gewoon heel scheef.”

25-01-2019