Reset van pensioen broodnodig

15 mei 2019

‘Pensioenfondsen kunnen niet bijdragen aan geluk, maar wel aan tevreden deelnemers en vertrouwen.’ Dat zei bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool afgelopen maandag op de jaarlijkse relatiebijeenkomst van ABP.

Vele werkgevers en stakeholders vanuit de overheid, het onderwijs en de financiële sector reisden af naar Hoofddorp waar dit jaar de relatiebijeenkomst plaatsvond. Het thema was ‘Reset van pensioen. Op weg naar gelukkige deelnemers.’ Dit thema koos ABP om dieper in te gaan op de vraag welke inspanningen nodig zijn om te veranderen met het uiteindelijke doel: gelukkige deelnemers. 

‘Een grote uitdaging’

Op de bijeenkomst schetste bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool de uitdagingen voor ABP. ‘Nederlanders zijn gelukkig vergeleken met inwoners van andere Europese landen. Tegelijkertijd zijn ze ook kritisch en wantrouwend over hun pensioen. We zijn niet alleen maar bezig met het uitvoeren van een pensioenregeling, we streven ernaar om samen met onze deelnemers te bouwen aan een goed pensioen. Een reset van pensioen is broodnodig. De deelnemer centraal stellen is ons adagium, tegelijk plaatst de complexiteit van de pensioenregeling ons in de praktijk voor een grote uitdaging.’ 
Tijdens de bijeenkomst leverden diverse sprekers een bijdrage ter inspiratie bij dit thema. Zo nam Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek, ons mee in zijn analyse van welvaart, welvaartsbeleving en vertrouwen van de consument. En vertelde Dick Benschop, president & CEO Royal Schiphol Group, over hoe Schiphol werkt aan het wij-gevoel en vertrouwen van klanten en bij andere belanghebbenden. 

Lagerhuisdebat over zekerheid en duurzame inzetbaarheid

Jan van Zijl, vicevoorzitter van ABP, trapte een Lagerhuisdebat af en prikkelde de zaal met de stelling ‘De zekerheid van pensioen in een onzekere wereld.’ In zijn betoog zei hij: ‘Nederlanders hebben de hoogste pensioenen in de wereld, maar zijn er ook het meest onzeker over. Het opgebouwde pensioen leek vroeger een zekerheid, maar door de crisis is het dat niet meer. Er zijn veel veranderingen, en die leiden altijd tot onzekerheid. Mensen die zelf voor hun pensioenzekerheid zorgen, hebben gemiddeld lagere pensioenen, maar zijn er wel gelukkiger mee.’ Leerlingen van het ROC/MBO werden uitgenodigd mee te discussiëren en dat deden ze vol passie. Met de oproep van een van de leerlingen om leerlingen op school les te geven in ‘pensioen’, ontlokten ze een instemmend applaus. 

Over de ABP relatiebijeenkomst

Jaarlijks organiseert ABP deze bijeenkomst voor relaties van maatschappelijke en brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties en uit de politiek. Het doel hiervan is om in het belang van de deelnemer gezamenlijk inzicht en inspiratie op te doen over thema’s rond pensioen.

Deel deze pagina

Hulp nodig?