Pensioendetectives van ABP

'Bij pensioenfondsen liggen nog voor honderden miljoenen euro’s aan nooit opgevraagde pensioenen', meldt het AD vandaag. 'Alleen al bij de drie grootste pensioenfondsen gaat het om 100.000 mensen die nooit hun pensioen hebben opgehaald.'

Speurtochten

Bij ABP hebben zo'n 19.000 deelnemers nog geen pensioen aangevraagd op AOW-leeftijd, terwijl zij hier wel recht op hebben. ABP is op zoek naar deze mensen. En dat leidt tot mooie resultaten. 'We vonden een vrouw in een hostel in Thailand. Ze was na het overlijden van haar man op de fiets door Azië gaan reizen', zegt Jurriën Glaudemans, teamleider pensioen bij ABP. 'Via via kwamen we aan een e-mailadres en zo kregen we contact. Ze was enorm blij, want ze kon het geld goed gebruiken'.
'Zo vonden we ook een vrouw in Port of Spain in Trinidad’, vertelt Glaudemans. 'Via haar oude adres kregen we een telefoonnummer, maar daar woonde ze niet meer. We kregen een nieuw telefoonnummer en dat klopte ook niet meer. Maar het e-mailadres was raak’. Dit soort speurtochten zijn de krenten in de pap.

Vergeten pensioenen

In Nederland vergeten jaarlijks tienduizenden mensen zich te melden bij het pensioenfonds als ze met pensioen gaan. 'Meestal gaat het om kleine pensioenen', zegt Glaudemans. 'Mensen die na hun studie bijvoorbeeld een jaar op de universiteit bleven werken en daar pensioen opbouwden'. De mensen die zich niet melden vindt ABP meestal snel. Een seintje om diegene erop te attenderen pensioen aan te vragen is vaak voldoende. Mochten we de adresgegevens niet vinden via de Gemeentelijke Basis Administratie, dan bieden de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Register Niet Ingezetenen (RNI) meestal uitkomst.

Check uw gegevens

Denkt u dat niet al uw gegevens bij ons bekend zijn? Check dit in MijnABP of geef uw gegevens door.

Lees meer

25-09-2017