Onthulling eerste Indiëmonument van Zuid-Limburg in ABP-tuin

16 augustus 2019

Het eerste Indiëmonument van Zuid-Limburg is gisteren, op 15 augustus, onthuld in de ‘ABP-tuin’ in Heerlen. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië en die van de Onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië (de Bersiap-periode). Burgemeester Emile Roemer en Nicole Beuken, algemeen directeur van ABP, spraken hun betrokkenheid uit. ‘We zijn trots en vereerd dat wij het monument een plek mogen geven in onze tuin.’

Het monument in de Ingenieur Dingertuin, zoals de ABP-tuin officieel heet, biedt de mogelijkheid aan de nog in leven zijnde eerste generatie Nederlanders, Indische Nederlanders en mensen van Molukse afkomst om hun slachtoffers in de regio te herdenken. Initiatiefnemer Stichting Waringin speelt hiermee in op de groeiende belangstelling van onder andere jongeren voor de gebeurtenissen in de voormalige Nederlandse kolonie en hun verbondenheid daarmee via hun ouders en grootouders.

Bijzondere band met ABP

De locatie van het monument, op meters afstand van het hoofdkantoor van ABP, is speciaal gekozen vanwege de historische band tussen de Indische gemeenschap, Heerlen en ABP. Zo verzorgt APG in opdracht van ABP de administratie van Stichting Administratieve Indonesische Pensioenen (SAIP). Ook vielen bijzondere oorlogsslachtofferregelingen, zoals de Algemene Oorlogsslachtoffer Regeling Indonesië (AOR) en de Wet Uitkering Burgeroorlogsslachtoffers (WUBO) onder de werkzaamheden van ABP/APG.

Gezamenlijke geschiedenis

Nicole Beuken: ‘We zijn vereerd dat de stichting Waringin het monument in onze tuin heeft willen plaatsen. Dat bevestigt de banden die er van oudsher zijn. En daarmee kunnen we hopelijk weer iets bijdragen aan het verstevigen van de banden tussen onze gemeenschappen en het respectvol omgaan met onze gezamenlijke geschiedenis.’

Indiëmonument ABP

Foto's gemaakt door Harrie Lambrichts.

Ingenieur Dinger

Er is zeker ook een sterke band met de precieze locatie van het monument: de Ingenieur Dingertuin. Bouwkundig ingenieur A.E. Dinger, geboren op 17 januari 1888 in het toenmalige Batavia (nu Jakarta), legde de exotische tuin aan om deze een paar keer per jaar open te stellen voor het publiek. Dit zou later de ABP-tuin worden. Dinger werkte bij de Staatmijnen en woonde daar waar nu ABP gevestigd is.

Officiële einde van WOII

De datum van 15 augustus heeft een meer dan symbolische waarde. Nederlanders met een Nederlands-Indische achtergrond respecteren Nationale Herdenkingsdag en Nationale Bevrijdingsdag, maar herkennen daarin niet hun eigen geschiedenis. De oorlog duurde in Nederlands-Indië namelijk nog voort tot 15 augustus 1945 en kende desastreuse gevolgen. In 1999 is bepaald dat deze datum het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden is.

Deel deze pagina

Hulp nodig?