Meer hernieuwbaar, minder kolen

In 2019 doen we er alles aan om onze doelen voor duurzaam en verantwoord beleggen in 2020 te behalen. Zo willen we dat de bedrijven waarin we beleggen hun CO2-uitstoot in 2020 met 25% verlagen ten opzichte van hun uitstoot in 2015. Ook beleggen we niet meer in nieuwe steenkoolcentrales in onze infrastructuurportefeuille.

In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de temperatuur op aarde niet hoger mag worden dan 2 graden Celsius. Het liefst zelfs nóg minder. Eén van de manieren om de wereldwijde temperatuur omlaag te krijgen, is het verminderen van de CO2-uitstoot.

Niet meer beleggen in nieuwe steenkoolcentrales

Om hieraan bij te dragen, belegt ABP steeds meer in hernieuwbare energie en steeds minder in kolen. Zo beleggen we in onze infrastructuurportefeuille al tien jaar niet meer in nieuwe steenkoolcentrales en gaan we dat ook niet meer doen. Bedrijven die hun kolencentrales verder uitbreiden, zien we als achterblijvers. Hierin beleggen we alleen als het bedrijf ons hun strategie laat zien waarin ze overgaan van fossiele naar duurzame energie. Of als het bedrijven zijn in ontwikkelingslanden die steenkool nodig hebben voor hun vooruitgang, hier geen goede alternatieven voor hebben, en voldoen aan de criteria van de Wereldbank (World Bank 2010). 

Wat wij willen van steenkoolbedrijven?

Wij vragen steenkoolbedrijven:
 
• te stoppen met uitbreiden van steenkoolcentrales; 
• een strategie te ontwikkelen om over te gaan naar duurzame energie; 
• duidelijke tijdslijnen voor deze overgang. 
 
Deze stappen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het risico en rendement van onze pensioenportefeuille.

Feiten over beleggen in steenkoolbedrijven

Bent u benieuwd waarvoor steenkool precies wordt gebruikt? Of wilt u weten waar in de wereld steenkoolcentrales staan en hoeveel ABP hierin belegt? Lees dan meer over hoe wij beleggen en hoe dat past binnen ons beleid. ABP is transparant over haar beleggingsbeleid. De komende tijd zullen we daarom meer factsheets over onze beleggingen publiceren.

24-12-2018