G20 moet voldoende aandacht geven aan klimaatverandering

De leiders van de 20 machtigste landen ter wereld die 7 en 8 juli bijeenkomen in Hamburg moeten voldoende aandacht blijven geven aan klimaatverandering. Daarvoor pleit ABP in een brief samen met bijna 400 andere grote vermogensbeheerders.

Inzetten voor klimaat

Volgens de ondertekenaars van de brief is het belangrijk dat regeringen zich blijven inzetten voor de klimaatafspraken die eind 2015 in Parijs zijn gemaakt. Die afspraken moeten ervoor zorgen dat de temperatuurstijging op aarde tot minder dan twee graden beperkt blijft.

Doorpakken

Overheden moeten nu doorpakken, zo vinden de beleggers. Bijvoorbeeld door duidelijk aan te geven hoe zij in hun eigen land aan de doelen werken. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om te beleggen in schone energie. Bijvoorbeeld door bedrijven te laten betalen voor de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten en te stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen zoals steenkool. Bedrijven moeten ze ertoe aanzetten om duidelijk en open te zijn over de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt.

Beleid ABP

ABP maakt zich al lange tijd zorgen over klimaatverandering. Sinds begin vorig jaar heeft ABP een nieuw beleid. Hierin zijn duidelijke doelen afgesproken die moeten helpen om klimaatverandering tegen te gaan. Zo moet de CO2-uitstoot van ABP’s aandelenportefeuille met een kwart verminderen. De beleggingen in hernieuwbare energie moeten groeien tot 5 miljard in 2020.

Op schema

Met beide doelen ligt ABP op schema, zo blijkt uit het Verslag Duurzaam en Verantwoord Beleggen 2016 dat in mei verscheen. Onlangs maakte ABP bekend dat het bijna 327 miljoen euro gaat beleggen in een nieuw windpark in Zweden.

Lees ook

06-07-2017