Dekkingsgraad ABP verder gestegen

‘Net als in het vorige kwartaal stijgt in het eerste kwartaal van dit jaar de actuele dekkingsgraad. Deze bedraagt nu bijna 100%. Dat betekent echter niet dat we daarmee op het niveau zijn waar we moeten zijn.’ aldus bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool.

Financiële situatie is verbeterd

In het eerste kwartaal verbeterde de financiële situatie van ABP verder. De actuele dekkingsgraad steeg naar 99,8%. De beleidsdekkingsgraad was 94%. Voor waardeoverdracht is een beleidsdekkingsgraad van 100% nodig. Vanaf een beleidsdekkingsgraad van 110% mag ABP geleidelijk de pensioenen verhogen. De verbetering van de financiële situatie is te danken aan de rentestijging en een positief rendement. De verplichtingen daalden met 5 miljard euro. Daarnaast maakten we een rendement van 7,5 miljard.

Vooruitblik

We schatten nu in dat we de komende 5 jaar de pensioenen niet of nauwelijks kunnen verhogen. De kans dat ABP de pensioenen in 2018 of volgende jaren moet verlagen blijft aanwezig. Dat is aan de orde als eind 2017 de actuele dekkingsgraad onder de kritische grens zakt. Of als de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 onder het vereiste niveau van 104,2% blijft.

Lees meer

20-04-2017