
BP komt nu ook met klimaatdoelen en dit is waarom
ABP heeft samen met andere grote beleggers een zogeheten klimaatresolutie ingediend bij olie- en gasconcern BP. Het samenwerkingsverband – de Climate Action 100+ – eist onder meer dat het Britse bedrijf concrete klimaatambities formuleert voor de korte, middellange en lange termijn, én daarover rapporteert. Maar heeft zo’n resolutie effect bij BP? En wat houdt die Climate Action 100+ precies in? Wij zetten het in 5 vragen voor u op een rijtje.
De resolutie is ingediend door Climate Action 100+. Wat is de missie van die organisatie?
Climate Action 100+ bestaat uit ruim driehonderd grote aandeelhouders die samen meer dan 32 biljoen dollar vertegenwoordigen. Dat is ongeveer een derde van al het geld dat wereldwijd voor en door partijen als pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen wordt belegd. ABP is lid van de kerngroep van Climate Action 100+. Door mondiaal samen te werken kunnen we meer invloed uitoefenen op het klimaatbeleid van bedrijven. Daarbij richten we ons op 161 bedrijven die met elkaar verantwoordelijk zijn voor tachtig procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat deden we eerder bij Shell, dat doen we nu bij BP door het indienen van een resolutie.
Bij Shell was sprake van een gezamenlijke verklaring met de aandeelhouders. Waarom is bij BP gekozen voor een resolutie?
Shell gaat vanaf 2020 concrete klimaatdoelen stellen en de beloning van de top daaraan koppelen. In hoeverre verschilt de BP-resolutie daarvan?
Er ligt momenteel óók een resolutie van aandeelhouderscollectief Follow This, die aan BP dezelfde eisen stelt als aan Shell. Vanwaar dan deze resolutie van Climate Action 100+?
Kunnen we de komende tijd nog meer resoluties verwachten?
Deze resolutie is ook een signaal naar andere bedrijven. We gaan dit klimaatbeleid ook van hen vragen: ambities formuleren voor de lange termijn, vertaald naar concrete en meetbare doelen voor de korte termijn, met een koppeling naar het beloningsbeleid en een structurele rapportage over de voortgang. Daar gaat ABP de dialoog over aan. Bij veel bedrijven loopt de huidige strategie tot 2020. In de nieuwe strategieën móet klimaat een belangrijkere rol gaan spelen. Niet alleen bij olie- en gasbedrijven, maar ook bij bedrijven in andere sectoren, zoals mijnbouw, chemie of voeding.
Lees het eerdere nieuwsbericht van ABP over Shell, het nieuwsbericht op Nu.nl of bekijk het persbericht.
01-02-2019