Bedrijf voor microkrediet gaat naar de beurs

ASA International, één van de grootste bedrijven op het gebied van microkrediet wereldwijd, heeft vanaf woensdag 18 juli een notering aan de beurs in Londen. Met de beursgang kan de organisatie doorgroeien en meer mensen in Azië en Afrika van een kleine lening voorzien. ABP was de afgelopen jaren de grootste investeerder in ASA International. De investering leverde een goed rendement op en droeg bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen in de landen waarin ASA International actief is. Pensioengeld van deelnemers is zo dubbel goed belegd.

Microkrediet geeft mensen in ontwikkelingslanden de mogelijkheid om kleine leningen af te sluiten. Het gaat om mensen met een laag inkomen, die voorheen beperkte of helemaal geen mogelijkheid hadden om geld te lenen van een regulier bank. De leningen van gemiddeld 300 euro zijn vaak te klein voor de gewone banken. Met de leningen financieren veelal vrouwen een eigen bedrijfje, een zelfstandig bestaan, waarmee ze hun leefomstandigheden en die van hun kinderen aanzienlijk verbeteren.

Actief in twaalf landen

ASA International is in 2007 opgericht en komt voort uit een maatschappelijke organisatie in Bangladesh. Inmiddels heeft de organisatie  1.400 filialen en ongeveer 9.000  werknemers en is actief in twaalf landen, waaronder Nigeria, Pakistan en de Filipijnen. Het is het eerste internationale bedrijf voor microkrediet met een (Europese) beursnotering.

Dubbel succesvol

ABP heeft  tien jaar in ASA International belegd. In die periode nam het aantal klanten toe van 150.000 naar zo’n twee miljoen. De belegging in ASA International heeft ABP een rendement opgeleverd dat aanmerkelijk hoger is dan het gemiddelde over de hele portefeuille in de afgelopen 10 jaar. ’Meer en meer mensen in Azië en Afrika kunnen met het microkrediet een bestaan opbouwen’, zegt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘Deze ‘bank’ voor kleine ondernemers is succesvol en groeit. Zij levert daarmee ook een goed rendement op voor onze deelnemers. We zijn als ABP dan ook blij dat we als grootste investeerder de groei van ASA International mede mogelijk hebben gemaakt.’

18-07-2018