ABP presenteert duurzame aanpak op Klimaattop

Met het nieuwe beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen neemt ABP verantwoordelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan. ‘Wij willen bijdragen aan een schoner milieu en een duurzame samenleving, omdat onze deelnemers en de samenleving daarom vragen. En omdat we dat kunnen realiseren met op zijn minst hetzelfde rendement.’ Dat was de boodschap van bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool vandaag op de Nationale Klimaattop in Rotterdam.

De Klimaattop werd georganiseerd door de regering om te kijken wat er in Nederland is gebeurd naar aanleiding van het VN-Klimaatakkoord dat vorig jaar werd gesloten in Parijs. Daar spraken 195 landen af dat ze maatregelen zouden nemen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden.

ABP draagt bij

ABP gaat de komende jaren enkele miljarden meer beleggen in hernieuwbare energie. Nu al belegt ABP voor 2,2 miljard euro in onder andere Noorse waterkrachtcentrales en zonne- en windenergie in Spanje. In 2020 wil ABP 5 miljard van dit soort beleggingen hebben, het liefst ook in Nederland.

CO2 reductie

Verder wil ABP dat in 2020 de bedrijven in de aandelenportefeuille 25% minder CO2 gaan uitstoten. ABP heeft ruim 100 miljard euro belegd in aandelen. Daarbij gaat het om meer dan 4.000 bedrijven in zo’n 60 verschillende landen.

Nu al stappen gezet

De afgelopen jaren heeft ABP al veel gedaan aan de verduurzaming van de kantoren, woningen en winkelcentra waarin wordt belegd. Dat heeft ertoe geleid dat ze minder water en energie zijn gaan gebruiken en minder CO2 uitstoten. Dezelfde aanpak wil ABP nu ook gaan toepassen bij de beleggingen in infrastructuur, zoals havens, tolwegen en energienetwerken.

Lees meer

26-10-2016