ABP pakt samen met andere beleggers klimaatverandering aan

Samen met andere grote beleggers gaat ABP bedrijven vragen om meer te doen tegen klimaatverandering. In de komende 5 jaar willen ze de 100 bedrijven benaderen die verantwoordelijk zijn voor zo’n 80% van alle CO2 die wordt uitgestoten door het gebruik van steenkool, olie en gas.

Om meer invloed te kunnen uitoefenen, hebben zo’n 220 grote beleggers van over de hele wereld de Climate Action 100+ opgericht. Dit gebeurde op de klimaatconferentie die deze week plaatsvindt in Parijs. Wereldleiders zijn daar samen om te kijken hoe het staat met de afspraken die ze twee jaar geleden maakten om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken.

Gevolgen voor milieu én beleggingen

‘Als verantwoord belegger waren we al actief in verschillende samenwerkingsverbanden’, zegt ABP- voorzitter Corien Wortmann-Kool. ‘Maar Climate Action 100+ is ons grootste samenwerkingsverband ooit. Klimaatverandering is een enorm probleem. Alleen door samen te werken, kunnen we voldoende invloed uitoefenen.’

Climate Action 100+ richt zich niet alleen op energiebedrijven, maar ook op de zware industrie, landbouw en transport. ABP maakt zich al geruime tijd zorgen over klimaatverandering. Enerzijds omdat het kan zorgen voor enorme maatschappelijke en milieuproblemen. Anderzijds omdat het grote gevolgen kan hebben voor de waarde van de beleggingen. Sinds vorig jaar is ABP bezig om de CO2-uitstoot van haar beleggingen te verminderen. Zo moeten de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft 25% minder CO2 uitstoten in 2020.

Olie- en gasbedrijven letten meer op klimaat

Samen optrekken bij het aanpakken van klimaatverandering kan sprekende resultaten hebben. Dat bleek onlangs nog. Gas- en oliebedrijf ExxonMobil beloofde een verslag over zijn klimaataanpak te zullen publiceren nadat ABP daar samen met andere beleggers op had aangedrongen. Shell kondigde aan om de CO2-voetafdruk van zijn producten te verminderen.

Meer over wat ABP doet als duurzaam en verantwoord belegger op belangrijkekeuzes.nl

15-12-2017