ABP investeert in infrastructuur projecten, waaronder zonne- en windenergie

ABP heeft voor ruim € 700 miljoen alle projecten gekocht uit het Dutch Infrastructure Fund (DIF) II en enkele projecten uit DIF III. Het gaat om 48 projecten in totaal.

Bijvoorbeeld het DUO-gebouw in Groningen, de Montaigne school in Den Haag en de toegangsweg tot de haven van Rotterdam: het deel van de A15 tussen de Maasvlakte en Rotterdam Vaanplein. Er zijn ook projecten voor zonne- en windenergie in Frankrijk en Duitsland, ter waarde van ongeveer € 125 miljoen. Deze zijn goed voor de energievoorziening van zo’n 120.000 huishoudens per jaar.

Belangrijke investering

Voorzitter Corien Wortmann–Kool: ‘Deze investering is op drie verschillende manieren belangrijk voor ons duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid. We investeren in infrastructuur in Nederland. Daarnaast breiden we onze beleggingen in zonne- en windenergie verder uit. En ten slotte dragen we met verschillende projecten bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN). Het vormt een mooi pakket dat voor een lange tijd een goed en stabiel rendement zal opleveren voor onze deelnemers.’

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn in 2015 vastgesteld door de VN. Deze 17 doelen zijn onderverdeeld in subdoelen. Ze moeten ervoor zorgen dat de wereld zich zo ontwikkelt dat voorzien kan worden in de behoeften van de huidige generaties. Zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden van toekomstige generaties. Ze moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030.

Duurzame ontwikkeling

Al een aantal jaren is ABP actief op zoek naar beleggingen die niet alleen een goed rendement opleveren, maar ook bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke- en milieuvraagstukken. Bijna zes op de tien (57%) van de gekochte projecten dragen bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarmee levert deze belegging een directe bijdrage aan de doelstelling van ABP om in 2020 de beleggingen in duurzame ontwikkeling te verdubbelen naar € 58 miljard. Eind 2016 stond de teller op € 41 miljard.

Lees ook

13-07-2017