ABP investeert 500 miljoen in duurzame hypotheken

ABP investeert 500 miljoen euro in groene hypotheken van Rabobank-dochter Vista Hypotheken. Klanten die kiezen voor deze hypotheken, krijgen korting op hun hypotheekrente. Dan moet de gefinancierde woning wel energielabel A hebben of dat krijgen na een verbouwing.

Bestuursvoorzitter Corien Wortmann vindt de investering passen bij de ambitie van ABP om duurzamer in Nederland te beleggen. ‘De investering in Vista Hypotheken van Rabobank is voor ABP een mooie kans om onze hypotheekportefeuille uit te breiden en te vergroenen. Bovendien dragen we bij aan verduurzaming van woningen in Nederland. Zo kan het premiegeld van onze deelnemers goed rendement opleveren en tegelijkertijd positief bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling in Nederland.’

Energiebesparende maatregelen

Klanten ontvangen bij Vista Hypotheken een energielabel-A korting bij het afsluiten van een hypotheek voor een energiezuinige woning. Daarnaast geeft Vista als enige Nederlandse regiepartij vanaf 1 april 2019 deze korting ook zodra klanten gedurende de looptijd van hun hypotheek hun woning verduurzamen en op een energielabel-A uitkomen. Via partner GreenHome krijgen Vistaklanten op een makkelijke manier inzicht in wat ze kunnen doen om hun woning te verduurzamen.

Grote stap vooruit

ABP investeert via haar pensioenbelegger APG de komende jaren in totaal 800 miljoen euro in hypotheken van Vista Hypotheken. Daarvan is ruim 500 miljoen bestemd voor duurzame hypotheken. ABP belegt wereldwijd circa 19 miljard euro in hypotheken. Daarvan wordt ongeveer 4 miljard in Nederland belegd. Met deze belegging zet ABP een grote stap vooruit om in 2020 58 miljard euro in duurzame ontwikkelingsdoelen te hebben geïnvesteerd.  
 

18-01-2019