ABP in gesprek met hoogleraren over klimaatplannen Shell

ABP ontving dinsdag 19 juni 13 hoogleraren om met hen in gesprek te gaan over de klimaatplannen van Shell en over het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid van ABP.

In maart van dit jaar stuurden zij met andere collega’s gezamenlijk een open brief aan dagblad NRC. Hierin vroegen ze ABP om vóór de resolutie van Follow This te stemmen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell. In het gesprek werden opbouwend en open inzichten en standpunten uitgewisseld. Ook toonden de hoogleraren en ABP interesse om waar mogelijk op wetenschappelijk gebied de samenwerking nog meer aan te gaan.

Verzoek Follow This

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell in mei maakte ABP bekend zich te onthouden van stemming over de resolutie van Follow This. In het gesprek met de hoogleraren sprak ABP waardering uit voor de inspanningen van Follow This om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Maar ABP vindt het te vroeg om van Shell te eisen dat het de in november vorig jaar gepresenteerde klimaatambitie al weer zou herzien. Shell heeft de ambitie uitgesproken om zijn CO2-uitstoot in 2050 te halveren. ABP wil wel dat Shell zijn topmanagement afrekent op het behalen van deze klimaatambities.

Duurzaam beleggingsbeleid

ABP levert zelf ook zijn bijdrage aan het behalen van het Klimaatakkoord van Parijs. ABP kijkt kritisch naar hoe duurzaam een belegging is. En heeft oog voor beleggingen die zorgen voor een goed rendement, de risico’s en de kosten. Daarnaast voert ABP bijvoorbeeld gesprekken met de bedrijven waarin het belegt om ze te bewegen duurzamer te worden. Tegelijk heeft ABP concrete doelen gesteld die in 2020 behaald moeten zijn. En hiermee ligt ABP goed op koers. Zo namen de duurzame beleggingen in 2017 toe (bijna € 8 miljard meer), maar ook de beleggingen in hernieuwbare energie (plus € 1,2 miljard) en in onderwijs en communicatie (bijna € 500 miljoen meer). De CO2-uitstoot van de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft, is fors afgenomen en is nu 28% kleiner dan in 2014. Hiermee doet ABP het al beter dan de afgesproken vermindering van 25% voor 2020.

Lees ook

20-06-2018