ABP is een van de duurzaamste pensioenfondsen van Nederland

ABP is gestegen in de jaarlijkse ranglijst van de VBDO over het duurzaam en verantwoord beleggen door Nederlandse Pensioenfondsen. Samen met de pensioenfondsen voor de zorg (PFZW) en de landbouw (BPL) staat ABP nu op een gedeelde eerste plaats.

“Deze stijging is een duidelijke waardering voor de nieuwe koers die we vorig jaar zijn ingeslagen”, reageert bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool. “We streven naar een goed rendement voor onze deelnemers en tegelijk werken we aan een forse verduurzaming van onze beleggingsportefeuille.”

Onder de loep

Al voor het elfde jaar heeft VBDO onderzocht wat de vijftig grootste Nederlandse pensioenfondsen doen aan duurzaam en verantwoord beleggen. Daarbij wordt het beleid, de uitvoering en hoe transparant pensioenfondsen daarover zijn onder de loep genomen.

25% minder CO2 in 2020

In vergelijking met het vorige VBDO-onderzoek scoort ABP nu beter met de aandelenportefeuille. Dat komt doordat hiervoor duidelijke doelstellingen zijn afgesproken. Zo moeten de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft in 2020 25% minder CO2 uitstoten dan in 2015. Daarnaast is ABP een van de eerste fondsen die duidelijk aandacht heeft voor de duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties hebben afgesproken.

De Nederlandse fondsen zijn over het algemeen meer aan verantwoord beleggen gaan doen, zo stelt VBDO in het rapport dat vandaag is verschenen. Bestuurders hebben er meer aandacht voor. Ook besteden ze meer aandacht aan communicatie.

ABP besteedt ook veel aandacht aan de communicatie met deelnemers over duurzaam en verantwoord beleggen. Bijvoorbeeld met de lancering van de nieuwe website Belangrijke keuzes.

03-10-2017