ABP draagt bij aan duurzame ontwikkelingsdoelen met drie nieuwe beleggingen

ABP wil in 2020 58 miljard euro beleggen in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Bijna 200 landen ondertekenden in 2015 de 2030 Agenda for Sustainable Development van de Verenigde Naties, met als doel een eind te maken aan onder meer armoede, klimaatverandering en ongelijkheid. Drie recente voorbeelden van beleggingen, die we in de VS deden, laten zien hoe ABP hier een verschil in maakt.

Investeren in duurzame campussen

Afgelopen jaar hebben we belegd in een zogeheten groene obligatie. Deze werd uitgegeven door een vastgoedbedrijf dat hiermee verschillende campussen wil verduurzamen. Het project richt zich op faculteiten voor biowetenschappen en technologie. Daarmee wil het bedrijf zijn gebouwen laten certificeren als gezonde gebouwen én nieuwe duurzame gebouwen ontwikkelen met een ‘Greenbuilding’-certificaat. Met de opbrengst van de groene obligaties wil het bedrijf de energieconsumptie, de CO2-uitstoot, het waterverbruik én de afvalproductie van de gebouwen drastisch verminderen.

Duurzame hypotheekleningen

Ook de tweede belegging waarmee ABP een stap dichterbij de doelstellingen van 2020 komt, is een groene obligatie. Hiermee worden hypotheken verstrekt aan diverse coöperaties die hun gebouwen graag energie- en waterbesparend willen maken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de belegger, aangezien hierdoor ook op energie- en waterkosten wordt bespaard.

Zonne-energie voor 150.000 huizen per jaar

ABP nam dit jaar, samen met twee andere grote beleggers, een belang van 33% in een portefeuille van 14 zonne-energieprojecten in de Verenigde Staten. Samen leveren deze genoeg energie voor 150.000 huishoudens per jaar. Met als mooi resultaat: een afname van maar liefst 1 miljoen ton CO2 per jaar. Om een idee te geven: dit is evenveel als de uitstoot van 215.000 personenauto’s. 

Met deze – en andere – beleggingen koersen we richting onze doelstelling om in 2020 voor 58 miljard euro duurzaam te beleggen. Op dit moment is dat al bijna 50 miljard. Benieuwd naar de keuzes die we maken bij deze beleggingen? Op de website Belangrijkekeuzes.nl vertellen we daar meer over.

Lees meer

10-10-2018