‘Als je pas na je pensioen gaat genieten, dan ben je te laat’

Tips van (bijna) ervaringsdeskundigen over wat te doen na uw pensioen
12 mei 2023

Hoe is het om het oude ritme los te laten als u met pensioen gaat? En hoe geeft u invulling aan deze nieuwe fase in uw leven? We delen tips van deelnemers en een aantal bekende Nederlanders die eerder aan het woord kwamen op abp.nl. Zoals Olga Commandeur die onlangs aankondigde te stoppen met haar programma Nederland in Beweging. “Als je pas na je pensioen gaat genieten, dan ben je te laat.”

Het zijn (bijna) ervaringsdeskundigen die in de serie Bekend met pensioen, Praten met Later en Hoezo, Geraniums? Aan het woord kwamen. Wat opvalt is dat zo’n beetje iedereen aangeeft actief te willen blijven. Iets wat neuropsycholoog Erik Scherder zeker toejuicht. “Mijn belangrijkste boodschap is: wat je ook doet, het moet moeite kosten.”

Er zijn volgens Erik Scherder mensen die zeggen dat wanneer ze met pensioen gaan, dat ze vanaf dat moment alleen maar leuke dingen willen doen. “Dan zeg ik plagerig: dat vind ik een beetje sneu… Wat ik bedoel te zeggen – en daar zijn ook studies naar gedaan – is dat je brein in beweging moet blijven. Net als je lichaam.”

Niet thuiszitten

Bezig blijven is dus het credo. Deelnemers die hun verhaal vertellen in de serie Hoezo, Geraniums? behoren allemaal tot de groep die er niet over peinst om achterover te leunen. Ton Veen bijvoorbeeld. De voormalig docent journalistiek en communicatie ging na zijn pensioen onder meer lesgeven aan de Addis Ababa University in Ethiopië.

Hij wilde blijven investeren in de ontwikkeling van jongeren. Ton Veen vindt dat te veel leraren en docenten thuis zitten na hun pensioen. “Terwijl er een wereld te winnen is met onze ervaring. Niet alleen in het buitenland uiteraard. Iedereen moet een manier vinden die bij hem of haar past.”

Andere invulling

Willeke ten Noever Bakker maakte al een jaar voor haar pensioen plannen voor de periode daarna. Na 43 jaar fulltime voor de klas wilde ze vooral niet stilzitten. Al snel vond ze een andere invulling. Mede dankzij de verhuizing naar een andere provincie.

Willeke en haar man besloten na hun pensioen te verhuizen. Ze toerden door het hele land op zoek naar de ideale plek. Een voorkeur voor een stad of provincie hadden ze niet. Ze wilden gewoon een leuk huis. Zo kwam het echtpaar per toeval in het Friese dorpje Joure terecht. Ze kochten daar een karakteristieke bungalow uit 1969.

Willeke is trots dat ze na haar pensioen in een nieuwe provincie haar plek vond en onderdeel werd van de lokale gemeenschap. Ze is secretaris van het koor en secretaris bij het museum Joure. Voor deze functie moest ze een heus sollicitatiegesprek voeren. “Dat had ik al 20 jaar niet meer gedaan, dus dat vond ik best spannend.”

Ze voelt zich op waarde geschat, ondanks haar leeftijd.

Iets om handen hebben

Rianne Schuizeman vertelde dat ze gewoon iets omhanden moest hebben na het pensioen. Thuiszitten vond ze geen fijn vooruitzicht. En die zorg bleek ook onterecht. Snel na haar pensioen zag het Biljart- en Denksportcentrum Gouda het licht en ze zochten iemand die de zaken zowel bestuurlijk als financieel in goede banen kom leiden.

“Het geeft me veel plezier om dit te doen. We zijn met een steeds grotere groep gepensioneerden in Nederland. Ik zie het ook als een verantwoordelijkheid om je nuttig te maken als je kunt. Omgekeerd word ik ook gelukkig van het gevoel dat ik nut heb voor de maatschappij. Je brengt een hoop kennis en ervaring mee, waarvan jongeren kunnen leren.”

Het lijkt ver weg …

Bestuurder, acteur en voormalig volksvertegenwoordiger Boris van der Ham vertelde in oktober 2022 dat hij pas over 17 jaar met pensioen gaat. “Dat is mijn pensioenleeftijd. Dat is een periode die ik steeds meer kan overzien zeg maar. Het is niet helemaal ver weg.”

Hij vertelde het mooi te vinden als in cao’s meer afspraken worden gemaakt over de begeleiding van mensen bij wat ze willen na hun pensioen. Volgens Boris van der Ham moet daar niet mee gewacht worden tot een maand voordat iemand met pensioen gaat.

“Dat gebeurt best vaak, omdat mensen het eng vinden om erover na te denken. Terwijl het zo belangrijk is. Het gaat er niet alleen om dat je het financieel goed hebt, maar ook mentaal. Hoe geef je zin aan je leven?”

Bovendien heeft de maatschappij ook actieve ouderen nodig, volgens Boris. “Verenigingen en stichtingen hebben vrijwilligers nodig. Maar ouderen zijn ook nodig als betaalde krachten, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. Dus help mensen die willen doorwerken. Dat doen ze misschien in een minder hoog tempo en op andere plekken, maar dat is prima. Zorg dat ook gepensioneerden mee kunnen doen.”

Tips voor (bijna) gepensioneerden:

  • Blijf actief en blijf bewegen, maak regelmatig een wandeling of probeer te sporten;
  • Zorg dat u uw ritme vasthoudt of zorg voor een nieuwe dagstructuur met een goede balans;
  • Er is voldoende vraag naar vrijwilligers. Kijk wat bij u past;
  • Zorg dat u al voor uw pensioen meer vrije tijd heeft. Dit maakt de overgang minder groot;
  • Investeer in (nieuwe) hobby’s;
  • Haal ruim van te voren informatie op over uw financiële mogelijkheden. Log in op MijnABP om te zien hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij ABP of log in op www.mijnpensioenoverzicht.nl om kennis te nemen van het totale verwachte pensioenbedrag (AOW plus alle pensioenfondsen waar u pensioen heeft opgebouwd);
  • Bekijk wat de mogelijkheden zijn als u eerder of juist later met pensioen wilt (bekijk de video hieronder over pensioenkeuzes).