oudere dame en man op kantoor

Steeds meer ouderen blijven werken

Door arbeidskrapte en zestigers die zich vijftig voelen
5 mei 2023

Langer doorwerken is populair onder werknemers. Nieuwe onderzoeken laten zien dat steeds meer 65-plussers ‘gewoon’ doorwerken, terwijl 1 op de 4 zestigers aangeven hiervoor open te staan. Hoe valt deze trend te verklaren en zijn werkgevers er klaar voor om meer ouderen in dienst te nemen? Prof. dr. Harry van Dalen, onderzoeker bij demografisch instituut NIDI, geeft antwoord.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat eind vorig jaar 44% van de Nederlandse 65-jarigen betaald werk deed. In 2012 was dit nog slechts 17%. Harry van Dalen, onderzoeker bij demografisch instituut NIDI, ziet 2 verklaringen voor die trend. “Allereerst is het denken over langer doorwerken veranderd. Vroeger werd van je verwacht dat je op 65 alles uit je handen liet vallen en achter de geraniums ging zitten. Je werd eigenlijk afgeschreven. Het is nu veel meer geaccepteerd om te blijven werken, zeker als hoger opgeleide met een ‘zittend beroep’ dat je nog lang kunt uitoefenen. Dat komt natuurlijk ook doordat ouderen zich fitter voelen. De zestiger van nu voelt zich als de vijftiger van vroeger.”

Alle hens aan dek

Daarnaast speelt krapte op de arbeidsmarkt mee. Vroeger waren werkgevers misschien wel blij als er afscheid kon worden genomen van ouderen; er waren genoeg jongeren om vacatures te vervullen. Nu is het ‘alle hens aan dek’ om plaatsen gevuld te houden, schetst Harry. "Dan is het een uitkomst dat een oudere werknemer aangeeft wel te willen doorwerken."

1 op de 4 zestigers wil doorwerken

Eigen onderzoek van het NIDI onderstreept die trend: 1 op de 4 zestigers geeft daarin aan langer te willen doorwerken. Hoe ze hun werk dan uiteindelijk invullen, loopt erg uiteen. "Daar valt moeilijk een rode lijn in te ontdekken. Sommigen werken gewoon volop door, terwijl anderen minder uren werken. Over het algemeen zie je dat ouderen een andere werk-privé-verhouding willen; minder werkdruk en meer vrije tijd. Ze vinden het belangrijk om van waarde te zijn, maar het werken moet vooral leuk zijn. Daarom zie je ook wel dat ze blijven werken, maar dan in een heel andere sector of functie."

Er komen ook steeds meer oudere werkgevers

Daar speelt een ‘leeftijdsvriendelijke baan’ op in. "Dit soort banen is aangepast op de behoeften en kwaliteiten van ouderen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat het voor een oudere docent heel zwaar is om nog lang voor de klas te staan, maar dat hij of zij wel een heel goede coach kan zijn voor jongere collega’s." Werkgevers bieden dit soort banen steeds vaker aan. "Ze begrijpen beter wat een oudere werknemer nodig heeft. Dat komt omdat veel werkgevers of leidinggevenden zelf óók gemiddeld steeds ouder zijn."

Zelf is Harry, die pensioen opbouwt bij ABP, ook niet ver meer verwijderd van zijn pensioen. Hoe denkt hij over langer doorwerken? "Op dit moment vind ik mijn werk heel leuk. Dus mocht het langer duren, dan zou ik er geen bezwaar tegen hebben. Wel zou ik het, net als veel ondervraagden, invullen met minder werkdruk. Ook een begeleidende rol, zoals bijvoorbeeld jonge onderzoekers helpen, lijkt me wel wat."

Ook langer doorwerken?

ABP biedt hiervoor verschillende mogelijkheden. Zo kunt u ervoor kiezen om met deeltijdpensioen te gaan. Ook is het mogelijk uw pensioen later te laten ingaan. Houdt u het toch liever eerder voor gezien? Dan kunt u uw pensioen ook eerder laten ingaan. Elke keuze heeft gevolgen voor uw pensioenuitkering.