harmen

Aan het werk!

Blog Harmen
31 mei 2023

Eindelijk is het zover! Er is een nieuwe pensioenwet. Op 1 juli is deze wet officieel aangenomen. Daarvoor moest de Eerste Kamer de wet eerst goedkeuren. Dat gebeurde op 30 mei. Er was een flinke meerderheid voor deze vernieuwing van het pensioenstelsel. We krijgen een stelsel dat klaar is voor de 21e eeuw. 

Na ruim 12 jaar onderhandelen ligt er nu een wet waarmee we de pensioensector aan de slag kan. De polder heeft zijn werk gedaan. Het was best nog even spannend toen de Eerste Kamer over de wet moest stemmen. 

De vraag was niet of er een meerderheid was. Maar wel of de deadline gehaald zou worden. Voor- en tegenstanders van de wet kregen uitgebreid de kans om hun kritiek met de Eerste Kamer te delen. En zo hoort het ook bij zo’n ingrijpende vernieuwing. 

Sommigen namen daar alle tijd voor. Ze hoopten dat uitstel tot afstel zou leiden. Het deed een beetje denken aan de laatste weken van de voetbalcompetitie. De uitslag leek al bekend. Maar het werd pas zeker tijdens de laatste ronde. 

Gelukkig heeft de democratie haar sportieve plicht vervuld. 

Beter stelsel

Sommige partijen waren bang dat er te weinig tijd was om van het oude naar het vernieuwde stelsel te gaan. Dat het niet zou lukken voor 2027. Daarom heeft de minister de fondsen nu een jaar extra tijd gegeven. Het is goed dat daarmee de druk van de ketel is. Het belangrijkste is dat nu de weg vrij is voor het vernieuwde stelsel. Een beter stelsel. Want beter wordt het.  

Ik heb het in dit blog al vaker gezegd: het is echt nodig om het oude stelsel te vernieuwen. De nieuwe wet past veel beter bij deze tijd. Mensen kijken anders tegen werk aan dan vroeger. Ze werken minder lang bij dezelfde werkgever. Ze werken niet altijd vijf dagen in de week. Sommigen stoppen een jaar tussendoor. Of ze beginnen voor zichzelf. Het pensioen wordt daarom persoonlijker. Individueler. Maar de basis blijft hetzelfde. Het vernieuwde stelsel is nog steeds solidair en collectief. Ik vind dat heel belangrijke waarden. Samen vangen we de mee- en tegenvallers op. Dat zijn de pijlers waarop het Nederlandse stelsel is gebouwd. Daardoor is het al jarenlang een van de beste pensioenstelsels ter wereld. 

Transparanter en eerlijker

En dat blijft zo. Ook in het vernieuwde stelsel zorgen we samen voor de ouderen van nu. En we zorgen voor de ouderen die we zelf ooit hopen te worden. We zorgen voor mensen die hun baan verliezen, voor nabestaanden, voor mensen die ziek worden en daardoor niet meer kunnen werken. Dus ook in het vernieuwde stelsel delen we pech en geluk samen. We doen dat alleen op een manier die wat duidelijker is voor de deelnemers. En ook eerlijker voor de verschillende generaties. Bovendien is de kans op een koopkrachtiger pensioen groter dan in het oude stelsel. 

In het oude stelsel was dat de afgelopen tien jaar onmogelijk. Tien jaar lang konden we de pensioenen niet mee laten stijgen met de inflatie. Dat kwam doordat de rente laag was. En als de rente laag is, groeit vermogen minder snel. Daarom moesten we heel veel geld in kas houden voor de pensioenen nu en later.  

Van die financiële ketens zijn we bevrijd. We kunnen niet alleen een groter deel van ons vermogen beter inzetten, we kunnen dat ook preciezer doen. In het vernieuwde stelsel kunnen we per leeftijdsgroep anders beleggen. Wat meer risico als je nog jong bent, wat minder als je ouder bent.  

Dat kunnen we doen doordat de aanspraak verdwijnt. De garantie op een vast bedrag aan het einde van de loopbaan. Voor veel mensen is de reden waarom ze de vernieuwing van het stelsel niet helemaal vertrouwen. Zit er nog wel genoeg geld in de pot als ik met pensioen ga? Beweegt het pensioen niet te veel mee met de economie? 

Krachtige schokbrekers

Ja, er zit nog genoeg geld in de pot als u met pensioen gaat. Want we gaan heel zorgvuldig en zeer deskundig met uw geld om. We zijn er niet alleen voor de generatie van nu. We zijn er ook voor de generaties die komen. 

En nee, het pensioen wordt geen achtbaan. En zeker geen loterij. Voor slechte tijden zijn er krachtige schokbrekers ingebouwd. Stootkussens voor als het economisch tegenzit. In een slecht jaar wordt het tekort verspreid over enkele jaren. Bovendien is de kans op een koopkrachtiger pensioen in het vernieuwde stelsel groter dan de kans op verlaging. Dat blijkt uit onderzoek. 

Dus kan de champagne open, nu het vernieuwde stelsel er komt? Nee, daar is geen tijd voor. Wat mij betreft gaan we gewoon snel aan de slag. De overgang naar het vernieuwde stelsel moet heel zorgvuldig gebeuren. Dat is een flinke kluif, maar dat kunnen we aan. Nu is het tijd om u goed te informeren. En om u mee te nemen met de veranderingen die komen gaan. Genoeg gepolderd, handen uit de mouwen.