‘Het is belangrijk om je bewust te zijn van je pensioenopbouw’

Andere baan en uw pensioen: hoe verder?
2 juni 2023

Robin (28) hoopt strafrechtadvocaat te worden. Hij maakte eerder dit jaar de overstap van een baan bij de Rechtbank Midden-Nederland naar een advocatenkantoor. Dit betekende andere arbeidsvoorwaarden. Hij bouwt ook niet langer pensioen op. “Dat is best een verandering. Maar ik dacht toch: ik ga het doen. Het is op een andere manier een investering in mijn toekomst. Ik wil nieuwe dingen leren.”

Op jonge leeftijd wist Robin al dat hij rechten wilde studeren. Hij koos voor strafrecht omdat hij met beide benen in de samenleving wilde staan. Iets doen voor mensen met problemen: of het nu gaat om verslavingsproblematiek, schulden of iets anders. “Ik heb dat altijd interessant gevonden. En al helemaal als ik kon helpen bij een oplossing.” 

Onderaan de ladder

In het laatste jaar van zijn studie ging Robin 1 dag in de week aan de slag als buitengriffier bij de rechtbank in Utrecht. En met succes. Na zijn afstuderen kon hij blijven en ging hij voltijd aan de slag. “Hoe langer je meeloopt, hoe groter de zaken zijn waarmee je te maken krijgt in je werk. Je begint onderaan de ladder.”

Sommige zaken zijn hem bijgebleven. Zoals de zaak van de 2 kennissen die ruzie kregen. De één duwde de ander in zijn boosheid van de trap op het station. Het gevolg was dat door de valpartij een been moest worden afgezet. “Er waren alleen maar verliezers. Maar tijdens de rechtszaak heeft iedereen zijn woordje kunnen doen. Dat was heel indrukwekkend. Er volgde ook geen hoger beroep. Iedereen voelde zich gehoord.” 

Beide kanten

Het grote voordeel van bij de rechtbank werken is dat je beide kanten ziet, volgens Robin. “Je zit als het ware in het midden”, vertelt hij. Aan de ene kant zit de officier van justitie en aan de andere kant de verdachte met zijn of haar advocaat. “Het was een goede leerschool.”

Andere arbeidsvoorwaarden

Zijn overstap naar een advocatenkantoor was een bewuste keuze. Hij wil nieuwe dingen leren en koos daarom voor een ander perspectief. Hij wil verdachten bijstaan en juridisch advies geven. “Het is een interessante dynamiek waar ik in terecht ben gekomen.”

Tijdens het sollicitatieproces, dat prettig verliep, begreep Robin dat zijn nieuwe werkgever geen pensioenopbouw regelt voor de medewerkers. “Ik vroeg vervolgens aan vrienden of het normaal is dat dit niet geregeld is. Daar hoorde ik toen verschillende verhalen over. Het deed me wel even mijn wenkbrauwen fronsen. Ik kwam uit een comfortabele positie bij mijn vorige werkgever. Ik had een vast contract, goed salaris, een mooi aantal vakantiedagen en ik kon rekenen op pensioenopbouw. Maar het heeft me niet tegengehouden om deze stap te wagen en nieuwe ervaring op te doen.”

Zelf sparen

Robin heeft al pensioen opgebouwd bij ABP. Dit gebeurde via zijn vorige werkgever die 70% van de pensioenpremie voor zijn rekening nam. Zelf droeg hij maandelijks via zijn salaris de overige 30% van de totale premie bij. In totaal betaalt hij zelf iets meer dan € 200 bruto per maand aan zijn pensioen.

“Het is eigenlijk heel fijn als dit vanuit de werkgever gebeurt. Ik voelde me daar heel relaxed onder dat dit vanzelf gebeurde in mijn vorige baan.”

Verschillende opties

Robin wil nu zo snel mogelijk zelf geld opzij zetten voor zijn pensioen. “Als ik te lang wacht, merk ik dat straks exponentieel in het eindresultaat en is mijn pensioen dus lager. Ik wil dit binnen een jaar oppakken.”

Zijn carrière als jurist kan nog veel kanten op. Hij kan in loondienst blijven bij een advocatenkantoor (al dan niet een kantoor waar hij pensioen opbouwt). Maar hij kan ook weer terug naar de rechtbank en daar zijn oude droom najagen en rechter worden. En dus weer via de werkgever pensioen opbouwen. Een andere optie is zelf een advocatenkantoor beginnen. Maar ook dan moet hij zelf voor zijn pensioen sparen.

“Het kan nog alle kanten op. Maar ik begrijp door de overstap dat het belangrijk is om je bewust te zijn van je pensioenopbouw. Het is een makkelijke manier van sparen via de werkgever. Het zou mooi zijn als daar meer aandacht voor zou zijn. Bijvoorbeeld op de middelbare school, bij vakken als maatschappijleer. Zodat je er op jonge leeftijd al bewust van bent dat het belangrijk is om te sparen voor je pensioen.”

Tips

  • Wilt u weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers? Log in op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vindt u een overzicht van uw opgebouwde pensioen en AOW.Meer weten over uw pensioen bij ABP? U logt veilig en snel in met DigiD. In MijnABP kunt u uw persoonlijke gegevens zien en wijzigen. Hier kunt u ook checken wat u opbouwt aan pensioen en wat er geregeld is bij arbeidsongeschiktheid en overlijden.

  • U heeft na het ontslag 9 maanden de tijd om te kiezen uw pensioen vrijwillig voort te zetten. Dit gaat met terugwerkende kracht vanaf de datum van het ontslag. U betaalt dan de volledige premie, ook het werkgeversdeel. Maar u blijft dan wel pensioen opbouwen bij ABP. U kunt geen gebruik maken van deze regeling als u al binnen 3 jaar van uw AOW-leeftijd zit. En u mag niet ergens anders pensioen opbouwen. U kunt van deze regeling gebruikmaken voor de duur van maximaal 3 jaar (of 10 jaar als u IB-ondernemer (ondernemer voor de inkomstenbelasting) bent). 

  • U kunt ook ervoor kiezen om gebruik te maken van de 3e pijler als het gaat om het opbouwen van pensioen (lijfrentes, banksparen). 

  • Zelf sparen voor uw pensioen is zeker een mogelijkheid. Maar vergeet niet dat anders dan als u via een werkgever pensioen opbouwt, u de volledige inleg zelf financiert.