Luuk Duijnkerke

Geldzaken met Nienke

'Ik kon mijn studiefinanciering stopzetten'
5 juli 2023

Nienke (25) studeert en werkt daarnaast 24 uur per week. Door Nienkes serieuze bijbaan kon ze haar  studiefinanciering stopzetten. “Daar ben ik heel trots op en blij om."

Wie spreken we?

Naam: Nienke Venema
Leeftijd: 25 jaar
Opleiding: Master Entrepreneurship and Management in Creative Industry
Baan: omnichannel client experience in de retail
Aantal uren per week: 24 uur
Woonsituatie: Samenwonend

Spaargeld: € 4.000

Totale inkomsten per maand: € 2.040 netto

Loon: € 1.915 netto incl. vakantiegeld
Zorgtoeslag: € 125

Totale uitgaven per maand: € 1.605

Totaal gezamenlijke uitgaven van Nienke: € 1.105
Huur: € 775
Gas, water, licht: € 50
Internet en tv: € 30
Boodschappen: € 250

Totaal eigen uitgaven: € 500
Vervoer: € 30
Zorgverzekering: € 100
Telefoon: € 15
Sportschoolabonnement: € 55
Overige uitgaven zoals uitgaan en kleding: € 300

Luuk met baby Mats

Ben je tevreden over je inkomsten?

“Ja, ik denk dat ik goed voor elkaar heb. Naast mijn studie heb ik een goede bijbaan, op het hoofdkantoor van een modemerk. Na mijn stage mocht ik daar blijven. Ik werk 24 uur per week als omnichannel marketeer. Ik zorg ervoor dat de klanten een optimale beleving hebben in de winkel en online.

Door deze serieuze bijbaan kon ik mijn studiefinanciering stopzetten. Ik ben heel trots en blij dat ik niet langer studiefinanciering nodig heb om rond te komen.”

Hoeveel spaar je per maand?

“Ja, ik spaar 300 euro per maand. Dat gaat me goed af. In de toekomst wil ik meer sparen, zodra ik fulltime werk moet dit lukken. In september ben ik hopelijk afgestudeerd.” 

Waar geef je je geld aan uit?

“Ik geef mijn geld voornamelijk uit op een terras, uiteten en kleding. Hier heb ik een apart potje voor. Ik heb meerdere spaarpotjes op mijn spaarrekening staan. Zo houd ik geld apart voor een vakantie naar Albanië. Het bedrag dat ik nodig heb, probeer ik zo goed mogelijk in te schatten. Als ik meer zou uitgeven dan gereserveerd, dan zou ik daar van balen.”

Luuk met zijn fiets

Geld laten rollen of liever niet?

“Ik ben een mix van beide. Aan de ene kant maak ik geldpotjes en aan de andere kant houd ik nooit iets over. Maar ik kom nooit geld te kort. En sta ook nooit in het rood.

Maar als ik een duurzame basic witte blouse koop. Dan kost dit wel wat geld. Dan denk ik: ‘oei, moet ik dit wel doen? Ergens anders is het goedkoper, maar niet duurzaam.’ Dan kies ik toch voor duurzaamheid. Ik werk in de kledingindustrie en weet welke impact de sector heeft. Dit wil ik compenseren en ik houd er een beter gevoel aan over.”

Laatste grote aankoop:

“Een mooie kleine zwarte tas met bijpassende portemonnee. Ik ben van plan deze tas de rest van mijn leven te gebruiken. Ik zie het als een investering. Voor een gunstige prijs kon ik het kopen. Deze tas staat ook symbool voor het harde werken, naast mijn studie. 24 uur per week, naast een fulltime studie is niet altijd even makkelijk.”

Geef je ook wel eens te veel geld uit?

“Als ik iets echt heel graag wil doen. Een weekendje weg. Of een kledingstuk waar ik blij van word, dan geef ik te veel geld uit. Maar de volgende maand compenseer ik dit weer.”

Luuk met wasballetjes

Beste aankoop:

“Anderhalf jaar geleden kocht ik een gewone goede fiets. Hierdoor vind ik fietsen veel leuker. Ik besefte me dat een goede fiets het verschil maakt. En dat goede kwaliteit belangrijk is als je van een product veel gebruik maakt. Nu hoef ik niet meer om de haverklap naar de fietsenmaker. Mijn fiets en ik zijn een setje.”

Grootste miskoop:

“Door beautyproducten laat ik me snel verleiden. Ik vind huidverzorging belangrijk. Inmiddels heb ik genoeg huidverzorgingsproducten in huis. Maar als de prijs goed is, blijf ik maar kopen. Terwijl ik ook wel eens wat kan opmaken.”

Luuk met wasballetjes

Denk je al na over je pensioen?

“Pensioen, nee nog nooit echt over nagedacht. Mijn vriend heeft een nieuwe baan en nu heeft hij wel een pensioenregeling. Toen hij hier over vertelde, dacht ik: ‘dat wil ik later ook’.

Ik vind het mooi dat hij nu iets opbouwt voor de toekomst, dat zou mij een goed gevoel geven. Dan is het toch een belangrijke arbeidsvoorwaarde.”

Denk je op je oude dag een dikke boterham te eten of op een houtje te bijten?

“Ik hoop op een dikke boterham. Als we een gezin zouden krijgen, dan zou dat voor mij al een dikke boterham zijn, als we samen op vakantie kunnen. En dat de kinderen kunnen sporten.” 

Hoe ziet jouw huishoudboekje er over 5 jaar uit?

“Over 5 jaar, denk ik dat wij een huis hebben gekocht. Dan ziet ons huishoudboekje er anders uit. Ik hoop dat ik dan meer kan sparen. Nu maak ik alles op en ik zou het tof vinden als er iets overblijft. Maar een auto dat hoeft niet, ik kan makkelijk met het openbaar vervoer reizen.”

Wat als er ondertussen iets gebeurt? Stel je gaat uit elkaar, je partner sterft of je raakt arbeidsongeschikt?

“In de toekomst wil ik een fulltime baan, zodat ik financieel onafhankelijk ben en blijf. Arbeidsongeschikt raken zou ik verschrikkelijk vinden. Tot m’n oude dag zou ik wel willen werken.”

Oproep

Vliegt bij jou het geld de deur uit of spaar je voor iets bijzonders? Durf jij over geld te praten en ben je jonger dan 38 jaar? Stuur dan een e-mail naar ingesprekmet@abp.nl. Wie weet nemen we contact met jou op voor een interview.