In maart en april zijn veel mensen bezig met hun administratie. Het is namelijk weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Daarom krijgen we nu vaker vragen over de loonheffingskorting. Wat is handig om te weten?
Het maakt niet uit of u salaris, pensioen of een uitkering krijgt. De organisatie waar u geld van krijgt, houdt automatisch belasting in op uw salaris, pensioen of uitkering. Dat heet ook wel loonheffing. Hoeveel het is, ziet u op uw salarisstrook of betaalspecificatie. Uw werkgever(s), pensioenfonds(-en) of uitkeringsinstanties maken dat geld over aan de Belastingdienst.
Zo betaalt u elke maand een stukje belasting. Op die manier hoeft u niet in 1 keer heel veel geld te betalen na uw aangifte inkomstenbelasting.
Iedereen kan korting krijgen op de belasting die hij of zij betaalt via de loonheffing. Dat noemen we ook wel: loonheffingskorting. Let daarom op als u inkomen heeft uit meerdere bronnen. Bijvoorbeeld:
U kunt het pensioenfonds, de werkgever of de uitkeringsinstantie vragen om de loonheffingskorting aan of uit te zetten.
Op de AOW past de overheid automatisch de loonheffingskorting toe. Wij doen dat standaard niet. Alléén als u het aan ons vraagt passen wij de loonheffingskorting toe.
U kunt de loonheffingskorting op uw pensioen van ABP aanzetten (en ook weer uitzetten) in MijnABP. Ga hiervoor naar de pagina ‘Pensioenuitkering’.
Zet uw inkomsten (bijvoorbeeld andere pensioenen) en uitgaven op een rij in de keuzehulp in MijnABP. Beslis hierna of u de loonheffingskorting bij ABP aanzet of niet.