Wat gebeurt er met uw pensioen als u gaat scheiden?

Doet u niets? Dan heeft uw ex-partner automatisch recht op de helft
9 september 2022

U gaat scheiden. Samen met uw ex-partner heeft u afspraken gemaakt over het huis, de spullen, de kinderen. De rechter gaat akkoord en de scheiding is definitief. Klaar. Zou u denken. Maar heeft u het ook gehad over uw pensioen? Wat gebeurt er met uw pensioen als u niets doet? Op deze Dag van de Scheiding hebben we het voor u op een rij gezet.

Als de scheiding definitief is, schrijven u of uw advocaat de echtscheiding (of het einde van het geregistreerd partnerschap) in bij de gemeente. Als u in Nederland woont krijgt ABP hiervan automatisch een melding. Wij weten dus dat u en uw partner uit elkaar zijn gegaan. Maar wat u met uw ex-partner heeft afgesproken, weten we niet.

Wat doet ABP?

Horen wij niets van u? Dan volgen wij de wet. Dat betekent het volgende:

  1. Wij verdelen het pensioen niet dat u tijdens uw huwelijk heeft opgebouwd voor later (= uw ouderdomspensioen). Dat moet u dus zelf doen;
  2. Het nabestaandenpensioen zetten we apart voor uw ex-partner. Hij of zij krijgt dat alleen als u overlijdt. Het nabestaandenpensioen dat u opbouwt vanaf uw scheiding is voor een nieuwe partner.

En dan gaat u met pensioen…

Als u met pensioen gaat, keert ABP het pensioen aan u uit. Het deel voor u, maar óók het eventuele deel waar uw ex-partner recht op heeft. U moet ervoor zorgen dat uw ex-partner elke maand zijn of haar deel krijgt. Het pensioen is namelijk niet door ons verdeeld. Dit zorgt vaak voor verwarring. Het is niet fijn om - soms tientallen jaren later - weer van een ex-partner afhankelijk te zijn. Het goede nieuws is: dit kunt u voorkomen.

Hoe kunt u het pensioen na de scheiding goed regelen?

Door deze stappen te volgen:

  1. Maak bij uw scheiding afspraken over het pensioen. Het gaat over het pensioen dat u opbouwt voor uzelf voor later en over het nabestaandenpensioen. Er is van alles mogelijk. U kunt er bijvoorbeeld samen ook voor kiezen om het ouderdomspensioen niet te verdelen of om dit pensioen te splitsen. Ook kan de ex-partner afzien van het recht op nabestaandenpensioen. Bekijk de uitleg over scheiden of uit elkaar gaan.
  2. Geef aan ons door wat u heeft afgesproken. Doe dit binnen 2 jaar. (Uw ex-partner kan het ook aan ons melden als u kiest voor een 50/50 verdeling.) Dan zorgen wij voor de betaling aan uw ex-partner als u met pensioen gaat.
  3. Gaat u scheiden in het buitenland of scheiden van tafel en bed? Dat registreren gemeenten in Nederland niet. Daarom krijgen wij die informatie niet automatisch door. Neem dan contact met ons op.
  4. Tip: check de regels als u uw partner bij ABP heeft aangemeld en stopt met samenwonen.

Straks een nieuwe wet

De overheid is van plan om de wet te veranderen. Die verandering zou ingaan op 1 juli 2022, maar de Tweede Kamer heeft dat uitgesteld. Pensioen verdelen is dan niet langer de standaard. Dat wordt pensioen splitsen. Ook dan blijft het belangrijk om te kijken welke afspraken het beste passen bij uw situatie. Zo komt u straks niet voor verrassingen te staan.