‘Wanneer kom je terug? Volgende week?’

Week van het Geld: op scholen ook aandacht voor sparen en pensioen
28 maart 2022

Wie denkt dat mbo-leerlingen een les over geld en pensioen saai vinden, komt bedrogen uit. Er mag dan sprake zijn van wat geroezemoes in de klas, maar ze volgen enthousiast het lesprogramma van de Pensioenfederatie. Met de laptop open op tafel doorlopen de leerlingen het programma ‘nu voor later’. “Weet je waar mijn pensioenbijdrage op mijn loonstrook staat”, klinkt het richting de gastdocent.

Vooruitlopend op de Week van het Geld krijgen leerlingen van het mbo in Nijmegen - richting tuin en landschap – een gastles van Otto van de Pensioenfederatie. De 13 leerlingen van de beroeps begeleidende leerweg (BBL) komen 1 dag in de week naar Yuverta Nijmegen voor hun opleiding. De andere 4 dagen werken ze in de groenvoorziening: als hovenier, uitvoerder groene ruimte of assistent groene leefomgeving. De jongste is 17. De oudste 44.

Wat is AOW?

De leerlingen krijgen uitleg over hun pensioen. Wat is AOW? Op welke manier sparen we nog meer voor ons pensioen? En is het handig om in dienst te treden bij een bedrijf? En dus pensioen op te bouwen bij een pensioenfonds? Of is het juist slim om als zelfstandige aan de slag te gaan en? En zelf te sparen voor je oude dag? Spoiler: het hangt van de situatie af. En iedere situatie is anders. Ook al dringt leerling Coen – met een C, vult hij aan - toch nog even aan op een duidelijk antwoord. 

Gastdocent Otto geeft hierop een paar voorbeelden. Verdien je als zzp’er bijvoorbeeld 3.000 euro per maand, en als je in loondienst bent 1000 euro per maand, dan kun je overwegen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Wel moet je dan zelf geld opzij leggen voor je pensioen. Verdien je in dit voorbeeld als zzp’er daarentegen maar 800 euro per maand. Dan is het een compleet ander verhaal.

Werkgever draagt ook een steentje bij

Een zelfstandige met een laag inkomen kan ook lastig geld opzij leggen voor later. Dat is nu misschien geen probleem, maar wel als hij ook straks na een leven lang werken een beetje lekker wil leven. En als je in loondienst bent, bouw je zelf samen met je werkgever een maandelijks pensioen op. Daar heb je geen omkijken naar. Daarbovenop nog wat extra sparen kan natuurlijk altijd.

Hoeveel jaar moeten we zien te overbruggen?

Eerder had Otto al gevraagd aan de leerlingen hoe oud we gemiddeld in Nederland worden. Coen vragend: “87? Dat lijkt me wel een mooie leeftijd.”

De schatting van Coen klopt. Er volgt even later een rekensom hoeveel geld je zelf bij elkaar moet sparen mocht je 87 worden. Je moet al snel 20 jaar overbruggen na je pensioen. Iedereen ontvangt AOW. Dit is het pensioen dat je van de overheid krijgt. Het is voor alleenstaanden ongeveer 1.200 euro per maand. Voor stellen ongeveer 800 euro per persoon per maand. 

Daarbovenop krijgt iedereen die in loondienst werkte een uitkering van een pensioenfonds. En ook kunnen we zelf nog geld opzij leggen voor later. 

Hoeveel heb je nodig als je met pensioen bent?

Op de vraag hoeveel geld je maandelijks nodig hebt na je pensioen, komen de meeste leerlingen uit op een bedrag van rond de 2000 euro per maand. En misschien wat meer als je graag op vakantie gaat en veel leuke dingen wilt doen. Er volgt een snelle rekensom. Een gepensioneerde met AOW maar zonder aanvullend pensioen van een pensioenfonds moet al gauw zo’n 192.000 euro sparen! “Vergeet niet te leven”, zegt Otto dan ook tegen het eind van de gastles tegen de groep leerlingen. Sparen voor later mag dan belangrijk zijn, maar probeer ook nu te genieten is de boodschap. Leerling Juna bevestigt dit na afloop. Sparen voor later wil ze wel. Maar slechts een beetje. “Je weet niet hoe lang je leeft. Dus ik vind het niet heel belangrijk om geld opzij te zetten voor later. En als je oud bent, heb je ook minder geld nodig.”

Otto gaat vervolgens naast leerling Sean zitten om nog wat vragen te beantwoorden. Ook andere leerlingen komen met nog wat verzoeken om uitleg en opmerkingen. En dit ontlokt bij Coen nog een laatste opmerking richting Otto: “Wanneer kom je terug? Volgende week?”

De Pensioenfederatie en Wijzer in geldzaken hebben samen een (gast)les over pensioen voor mbo-studenten ontwikkeld: Nu voor later. De gastlessen worden gegeven door de leden van de Pensioenfederatie, en dus ook APG en ABP.