U vertrekt? Dit moet u weten over pensioen in het buitenland

14 juli 2022

Nog even en u loopt weer rond in dat sprookjesachtige Toscaanse dorpje. En misschien ziet u daar wel uw droomhuis te koop staan… Wat als u ervoor kiest uw leven om te gooien? Wat betekent het voor uw pensioen als u in het buitenland gaat wonen? Fabian Schumans, senior pensioenvoorlichter voor ABP, geeft antwoord.

Verhuist u naar het buitenland en bent u nog niet met pensioen? Dan is het wat pensioen betreft niet zo ingewikkeld, weet Fabian. “Als u bij uw huidige werkgever blijft, dan blijft u gewoon pensioen opbouwen bij ons.”

Regel de randzaken

Fabian: “Wel moet u een aantal randzaken regelen. Verhuist u binnen Nederland, dan worden wij automatisch geïnformeerd. Maar bij een verhuizing naar het buitenland moet u een ‘Registratie Niet-ingezetenen’ indienen. Ook is het goed om te weten dat zodra u in het buitenland woont en eerder stopt met werken, uw AOW gekort wordt.” Daarnaast moet u veranderingen als een ander rekeningnummer en trouwen of samenwonen aan ons doorgeven.

Pas op dat u niet dubbel belasting betaalt

Mensen die na hun pensioen in het buitenland gaan wonen of daar blijven wonen, moeten goed opletten wat de regels in dat land zijn. “Mogelijk betaalt u zowel in het land waar u woont als in Nederland belasting over uw pensioen. Met sommige landen heeft Nederland afspraken gemaakt over welk land belasting mag heffen. Zoek dit dus vooraf uit. Betaalt u in het land waarin u woont ook belasting over uw pensioen? Vraag dan bij de Nederlandse Belastingdienst ‘Vrijstelling van loonbelasting’ aan. Hiermee voorkomt u dat u in 2 landen loonbelasting betaalt.”

Keert uw nieuwe thuisland AOW uit?

Daarnaast is het zo dat niet elk land AOW uitkeert. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u zien of dit ook geldt voor het land waarnaar u wilt verhuizen. “Verder moet u jaarlijks voor uw AOW-uitkering een ‘bewijs van in leven zijn’ indienen. Vroeger moest je dat persoonlijk doen, tegenwoordig kan dat ook online”, vertelt Fabian. Hij voegt toe: “Belangrijk daarbij is dat als u nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt en pensioen in het buitenland ontvangt van ABP, u dit bewijs van in leven zijn aan ABP moet laten zien.”

‘De omstandigheden raken me’

Mera vindt het niet vreemd om andermans financiën te bekijken. “Nadat ik bij iemand ben geweest, ben ik de bedragen alweer vergeten. Wat mij wel bijblijft is dat ik bij mensen thuis kom en geraakt word door hun omstandigheden. Zo help ik een echtpaar waarvan de man dementerende is, terwijl hij altijd de geldzaken regelde. Dan zie ik de impact op de vrouw die hulp nodig heeft bij hun belastingaangifte. Ik vind het mooi dat ik op dat moment kan helpen, al is het maar een klein beetje.”

Minder pensioen maar een comfortabeler leven

Het belangrijkste is dat u een goede inschatting maakt van zowel uw inkomsten als uitgaven in uw nieuwe thuisland. “Het kan zijn dat u straks netto minder pensioen ontvangt, maar dat u er toch op vooruitgaat omdat u ter plekke meer kunt kopen met uw pensioenuitkering. Verder is het goed om u vooraf te verdiepen in hoe bijvoorbeeld het zit met zorgverzekeringen of het kopen van een huis. Het is altijd goed om iemand om advies te vragen die goed de weg kent in het land als het gaat om de wetten en regels.”

Krijgt u heimwee?

En bevalt uw nieuwe thuisland toch niet en krijgt u heimwee? Dan is een terugkeer naar Nederland in ieder geval voor uw pensioen zo geregeld. “Zowel de opbouw als de uitkering verlopen gewoon zoals u gewend was. Daar hoeft u zich in ieder geval geen zorgen om te maken.”